rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe – mini, zgrabniusie cacuszka na jeden, dwa kęsy. Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, idealne do zabrania ze sobą na mikołajki czy szkolną/pracową wigilię. Zapakowane w puszkę lub słoik będą miłym prezentem, który sprawi radość np. przyjaciółce.
W towarzystwie takiego, każda filiżanka z kawą nabierze charakteru 🙂
Jeśli chodzi o rodzaj użytej mąki – najlepsza będzie pszenna lub orkisz. Bezglutenowa mieszanka “do ciasta” również – proszę bardzo.

Samo ciasto – to trzy składniki. Jakiś kremowy serek śniadaniowy o neutralnym smaku w typie philadelphia, mąka i masło.
Do przełożenia – bardzo drobno siekane lub mielone orzechy, cukier i ewentualnie cynamon. Przed zwinięciem trójkącika w rogalik panierujesz ciacho w sypkich składnikach. Fajna zabawa:)

Na brzeg trójkącika można położyć odrobinę różanej/owocowej konfitury lub gęstych powideł. A do samego ciasta czasem dla urozmaicenia wrzucić dużą łyżkę maku. Gdyby komuś nie po drodze było ze świątecznym makowcem, a czuje, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się coś z  makiem wróżącym dobrobyt – takie rogaliki będą jak znalazł.

PS Ciasto na rogaliki nie zawiera jajek.

Rogaliki orzechowe – składniki (na ok. 60szt mini rogalików):

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g serka śmietankowego o naturalnym smaku (typu philadelphia, kanapkowy)
  • 1 i 3/4 szklanki (poj. 250ml) mąki pszennej tortowej (340 g)
  • 100 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (użyłam mieszanki)
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (190 g)
  • ew. łyżka cynamonu
  • ew. gęsta marmolada lub powidła

Rogaliki orzechowe – przepis

Orzechy zmielić w blenderze, ew. b. drobno posiekać.
Zimne masło pokroić na kawałki, włożyć do dużej miski.
Dodać serek i mąkę.
Mikserem z końcówkami haki, malakserem lub ręcznie zagnieść ciasto.
Utoczyć z ciasta kulę, spłaszczyć ręką na kształt  dysku.
Wstawić do lodówki na 30 – 45 minut do schłodzenia.

Do osobnej miseczki wsypać cukier, orzechy i ew. cynamon, wymieszać.

Schłodzone ciasto przekroić na cztery równe części.
Na blat lub stolnicę wysypać 1/4 mieszanki orzechów z cukrem, usypać z niej koło ok. 25 – 30 cm.
Na tę posypkę wyłożyć utoczoną na kulę porcję ciasta.
Rozwałkować na koło obracając w trakcie wałkowania tak, by cała powierzchnia ciasta po jednej i drugiej stronie była pokryta posypką.
Posypka wklei się w ciasto.

Koło z ciasta podzielić na cztery, następnie osiem i ostatecznie szesnaście trójkątów. Najlepiej  robić to nożem do pizzy lub radełkiem do faworków.
Na podstawę trójkąta (najszerszą część) nakładać trochę marmolady lub powideł.
Trójkąty z ciasta zwijać od podstawy do wierzchołka nadając mu kształt rogalika. Rogi lekko skierować do dołu, przy okazji je sklejając.
Powtórzyć czynności z pozostałymi częściami ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry.
Blaszkę włożyć na środkowa półkę całkowicie rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, z funkcją góra/dół przy pieczeniu pojedynczej blaszki lub z funkcją termoobieg 170 stopni przy pieczeniu dwóch na raz.

Piec ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.

rogaliki orzechowe

 

rogaliki orzechowe

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie