
Fit placki z piekarnika – syrniki
Fit placki z piekarnika – syrniki. Pyszne, miękkie i delikatne, są idealne na śniadania, podwieczorki i kolacje. Jestem pewna, że będą smakować dzieciom. Mogą też stanowić nieobciążający kaloriami deser dla łasuchów. Do ich wykonania potrzebne są trzy składniki.
Można usmażyć je również na oleju, będą bardziej chrupiące i rumiane. Albo na niedużej ilości masła na przykład. Jest wtedy szybciej ale…
Osobiście wybieram jednak te piekarnikowe, bardzo mi smakują i … jeden czy dwa więcej nie robi różnicy, co przy smażonych na patelni nie jest już takie oczywiste:)
Syrniki, inaczej – twarożniki najlepiej przygotować z półtłustego lub tłustego, białego sera. Mielone gotowce niekoniecznie się tu sprawdzą.
Można podawać je ze świeżymi owocami, prażonym krótko jabłkiem, konfiturą, syropem klonowym, miodem, posypane cukrem pudrem albo solo. Z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Wyjdą z dodatkiem mąki pszennej jasnej i razowej, z mąką ryżową i kukurydzianą. Uczuleni na jajka mogą zastąpić je łyżką zmielonego i zaparzonego niewielką ilością wrzątku siemienia lnianego.
Fit placki z piekarnika – syrniki – składniki (na ok. 10 sporych placków):
- 500g półtłustego, białego sera
- duże jajko (lub 2 małe)
- 1/2 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu
- 3 łyżki mąki (pszennej lub ryżowej)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Fit placki z piekarnika – syrniki – przepis:
Dużą blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, papier cienko przesmarować olejem.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść go porządnie widelcem.
Dodać jajko, cukier/inne słodzidło i wanilię, wymieszać.
Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Zwilżoną wodą dłonią odrywać z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spłaszczyć każdą kulkę ręką.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 20- 30 minut, aż syrniki zrumienią się na wierzchu.
Można również najpierw zrumienić syrniki pod grzałką grillową (5-10 minut), a później przenieść blaszkę nieco niżej i piec w 180 stopniach.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
