chlebek bananowy z kawą

Chlebek bananowy z kawą

Chlebek bananowy z kawą – ciasto, które jest przepyszne i robi się migiem. Wczoraj o 21.30 wskoczyłam na chwilę do kuchni i po 15 minutach wróciłam na oglądanie serialu. Jeden odcinek – i ciasto było gotowe. Zapach pieczenia zastąpił najpiękniejsze świeczki zapachowe, powiem Wam.
To ciasto jest świetną okazją na zużycie bardzo dojrzałych bananów. Nadadzą się nawet całkiem przejrzałe, z kompletnie brązową skórką.

Jest tu cynamon, mielone migdały, napar z kawy, brązowy cukier – beżowo-brązowy, jesienny zestaw. Bez brązowego cukru też się uda, jednak smak ciasta dzięki niemu jest bardziej intensywny,
Wilgotne, miękkie ciacho do pasujące do ciepłego koca w kratę. Do ponurej i złotej jesieni. Soczyste, przyjemnie słodkie. Mały kawałek jest w sam raz na środek tygodnia i weekendowe odpoczynki. Nieduża, pyszna przyjemność. Większe rodziny potrzebują podwójnej porcji 🙂
Można próbować je upiec na mieszance mąk bezglutenowych “do ciasta”.

Kawę, która doda chlebkowi wyjątkowego aromatu, znajdziesz w sklepie Coffeedesk – link

Pycha. Z tego samego przepisu można również upiec muffinki, czas pieczenia należy wtedy skrócić do ok. 30 minut.
I…Trudno poprzestać na jednym kawałku…

 

Chlebek bananowy z kawą – składniki (na małą keksówkę 11x21cm, w przypadku formy 21×28 należy użyć półtorej porcji ciasta):

możesz skorzystać też z blogowego przelicznika foremek

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany (mogą być w czarne kropki, nawet całkiem brązowe) lub 3 małe
  • 2 jajka (można zamienić na 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wrzątku)
  • 80g stopionego, niegorącego masła
  • 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu/erytrytolu
  • łyżka brązowego cukru (najlepiej dark muscovado) – można pominąć ale ciasto z nim lepiej smakuje
  • 40ml mocnego naparu z kawy (ostudzonego)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej lub pszennej/orkiszowej (ok. 240g)
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (90g)
  • 1 czubata łyżeczka zmielonej kawy (zmielonych ziaren)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ew. garść posiekanych rodzynek

polewa – 2 łyżki mocnego naparu z kawy, 1/2 szklanki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu/erytrytolu, ew. 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Chlebek bananowy z kawą – przepis:

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W dużej misce porządnie rozgnieść widelcem banany, dodać jajka, stopione masło, cukier/ksylitol lub erytrytol, napar z kawy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać na jednolita emulsję.
W  osobnej misce wymieszać mąkę owsianą/pszenną/orkiszową z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, zmieloną kawą, cynamonem i sodą.
Suche składniki wsypać do miski z płynną emulsją bananową.
Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. Krótko i niedokładnie.
Przelać do formy i od razu wstawić na drugą półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.

Piec ok. 35 -40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony, może być lekko wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta.
Długo pieczone ciasto staje się suche.
Całkowicie ostudzić.
Składniki polewy utrzeć łyżką w naczyniu (np. dużym kubku). Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki – więcej cukru pudru.
Polać ciasto lukrem dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzone.

chlebek bananowy z kawą

chlebek bananowy z kawą

Wpis przygotowany na zlecenie Partnera bloga – sklepu Coffedesk

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie