ciasto z pianką i owocami

Ciasto z pianką i borówkami

Ciasto z pianką i borówkami – półkruche, bardzo, bardzo smaczne i efektownie wyglądające. Nie znam nikogo kto by się krzywił i odmówił spróbowania kawałka. No może jakiś wybitny antysłodyczolub:) Świetnie pasuje do kawy i herbaty z każdej okazji.

Jest nietrudne w przygotowaniu, wychodzi zawsze, jeśli tylko dobrze ubijesz białka potrzebne do wykonania pianki. Oznacza to tyle, że musisz uważać, by do miski nie dostała się odrobina żółtka. Jeśli tak się stanie, wyjmij ją starannie przy pomocy łyżeczki lub skorupki jajka.
I druga rzecz – nie przebij białek. Jeśli tylko zobaczysz, że piana sztywnieje, nie wypada z miski, przestań ubijać. Za chwilę stworzą się obłoczki podchodzące wodą, piana jakby lekko się warzyła. Wtedy cała sztywność na nic. Jeśli dobrze rozpoznasz ten moment, dodasz porcjami cukier (nie cały na raz), po jego dodaniu możesz już ubijać ile chcesz, teraz już nie ma możliwości przebicia:).

Co do ciasta:

Można zagniatać je ręcznie albo mikserem czy malakserem. Jeśli jest suche i nie chce się połączyć, daj łyżkę lub dwie bardzo zimnej wody.
Dotyczy to wszystkich ciast kruchych lub półkruchych.

Do tego ciasta dałam borówki ale wyjdzie też z malinami, krojonymi brzoskwiniami, jagodami, porzeczkami truskawkami i innymi miękkimi owocami.

Ciasto z pianką i borówkami – składniki (na formę 26x26cm, 22×33 lub tortownicę 28cm):

  • 3 szklanki pszennej mąki (450g krupczatki, tortowej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
  • 220g zimnego masła (82%tłuszczu, bez dodatku oleju)
  • 5 żółtek (rozmiar L lub 6 szt.M)
  • 5 łyżek cukru pudru lub drobnego cukru (lub zmielonego ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 2 łyżki lodowatej wody

na piankę:

  • 5 białek z jaj w rozmiarze L (lub 6M)
  • 1 szklanka drobnego cukru (220g)/ksylitolu/erytrytolu
  • 4 duże łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej lub dwa budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 80ml oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

borówki – 500g lub inne, miękkie owoce. Duże – np. śliwki czy brzoskwinie, kroić i układać skórką do dołu.

cukier puder do posypania ciasta

Ciasto z borówkami i pianką – przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się skleić, dodać jedną, lub dwie łyżki lodowatej wody.

Połowę ciasta porwać na kawałeczki i wykleić nim spód blaszki.
Drugą część ciasta zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Formę z ciastem wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 18 minut.
Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić. Wyjmuję ciasto razem z papierem i zostawiam na metalowej kratce. Po wystygnięciu wkładam je z papierem z powrotem do blaszki. Tak szybciej się studzi.
Piekarnik można wyłączyć na czas studzenia.

Piekarnik ponownie nagrzać, tym razem do temperatury 180 stopni z funkcją góra – dół.

Kiedy ciasto będzie już wystudzone do temp. pokojowej, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo, nie na raz, ciągle ubijając, dodawać porcjami cukier.
Ubijać, aż piana będzie lśniąca.
Następnie dalej ubijając, wlewać cienką strużką olej a potem dodawać po łyżce – dwie mąki lub budyniowego proszku.
Pianę wyłożyć na ostudzony, podpieczony spód w formie.
Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie wcisnąć je w piankę.
Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzeć je na grubych oczkach tarki posypując owoce.
Ręką rozprowadzić je możliwie równo po powierzchni.
Można też nie używać tarki, tylko porwać ciasto na małe kawałki lub okruszki.
Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Zaglądać od czasu do czasu, czy zbyt mocno się nie rumieni.
Jeśli tak, można okryć je luźnym arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Wyjąć z pieca i ostudzić.
Posypać przez sitko cukrem pudrem.

ciasto z pianką i owocami

ciasto z pianką i owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)


  1. julia
    11 lipca, 2024, 8:46 pm

    przepyszne!!! bardzo fajne ciasto

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2024, 11:10 am

      Bardzo się cieszę!!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie