serniczki z owocami

Serniczki z owocami

Serniczki z owocami – miękkie i kremowe, małe, efektownie i uroczo wyglądające deserki. Przepis jest prosty – zmieszaj wszystkie składniki. Krótko. Bez długiego napowietrzania masy kręcącymi się łopatkami miksera. I tak nieco urosną, by później opaść. Nic nie szkodzi, bo i tak smakują bardzo dobrze.
Deser idealny do zabrania ze sobą, kiedy idzie się z “koszyczkowym”, na przyjęcia i domówki. I do codziennej kawy, by dać sobie trochę słodkiej przyjemności.
Masa, z której wykonane są serniczki nada się oczywiście do upieczenia zwykłego, dużego sernika. Należy piec go ok. 50 minut w temperaturze 150 stopni, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przy tej ilości produktów zastosowałabym taką wielkości 20 -21 cm.

Formę do pieczenia można owinąć starannie aluminiową folią (zwłaszcza spód) i wstawić do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem. Dzięki takiej kąpieli wodnej sernik jest bardziej miękki i kremowy. Serniczki piekę na grillowej kratce z wyposażenia piekarnika, stawiam na jego dnie naczynie z wrzątkiem. Bez owijania, na skróty. Właściciele piekarników z funkcją pary mają tu łatwiej. Włączają i koniec:)

Serniczki z owocami – składniki (na 12 sztuk):

  • 120g herbatników (jasnych lub ciemnych, z dodatkiem kakao)
  • 700g trzykrotnie zmielonego, białego, najlepiej tłustego lub półtłustego sera (nada się też gotowy “wiaderkowy”)
  • 200g sera mascarpone lub ricotty
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • niecała szklanka cukru (120g)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

polewa:

  • 300g borówek amerykańskich, jagód, truskawek, malin lub innych miękkich owoców
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny
  • listki mięty do dekoracji

Serniczki z owocami – przepis:

Foremki na serniczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Jeśli używamy silikonowych – można piec bez papilotek, należy tylko posmarować formę odrobiną oleju lub oliwy.

Piekarnik ustawić na 150 stopni.

Na dno każdego dołka formy lub papilotki ułożyć trochę pokruszonych grubo herbatników,
Pozostałe składniki włożyć do dużej miski i krótko wymieszać przy pomocy miksera.
Napełnić formy masą sernikową, do pełna.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie lub formę do pieczenia z ok. 1l wrzątku.
Formę z serniczkami ustawić na półce – kratce grillowej z wyposażenia piekarnika, na środkowym poziomie.
Piec 25-30 minut (150 stopni).
Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Polewa.
Żelatynę wsypać do kubka, dodać 2 łyżki wody, wymieszać.
Mąkę/skrobię wymieszać w osobnym naczyniu z łyżką zimnej wody.
Owoce wsypać do rondelka, dodać cukier i zagotować i podgrzewać 2-3 minuty mieszając.
Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą skrobię. Zagotować mieszając.
Dodać żelatynę, ponownie wymieszać.
Gdyby masa była za gęsta – dać kilka kropli/łyżek wody, za rzadka – dać nieco więcej rozrobionej z odrobiną wody mąki/skrobi i zagotować

Serniczki wyjąć z formy. Te z silikonowej wymagają okrojenia brzegów cienkim nożykiem.
Ostudzone serniczki polać polewą.
Pozostawić na kilka godzin w lodówce do schłodzenia.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

serniczki z owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)