Ryba smażona w cieście

Ryba smażona w cieście (jak w smażalni nad morzem!)

Ryba smażona w cieście – soczysta, delikatna, lekko chrupiąca – zupełnie taka sama jak z najlepszej smażalni nad naszym Bałtykiem, tylko o wiele, wiele tańsza:)
By ciasto podczas smażenia nie piło tłuszczu, dodaję do niego chlust wódki lub spirytusu, który podczas obróbki całkowicie wyparuje. Samo ciasto zaś, ma tu za podstawę mąkę zmieszaną z piwem dowolnego gatunku.
Dodatek jajka nie jest tu konieczny, porcja na zdjęciu przygotowana została bez jego udziału. Niektórzy jednak uważają, że bez jajka to nie to samo ale… Wszystko zależy w jakich smażalniach nadmorskich się bywało. Próbować należy i tak i tak:)

Innym wariantem ciasta stosowanego w nadmorskich smażalniach (zwykle jeszcze droższych) jest mąka wymieszana z mlekiem, jajkiem i łyżką topionego masła. Masło daje wiele smaku. Jednak z uwagi na nadmorskie miejsce użycia, marża tego produktu wykonuje skok do poziomu master, o kilkadziesiąt złotych za te 30 maślanych gramów:)
Ile dać mąki i ile płynu? Ja daję na oko. Tyle, by powstała emulsja, średnio gęsta, jak dobrej jakości śmietana, która oklei ładnie kawałki rybnego mięsa. Pysznego, białego mięsa ryby, w lekko chrupiącej, cieniuśkiej panierce.
Będą państwo zadowoleni.

PS Po smażeniu ryby zapal w kuchni świeczkę. Nie wiem jak to działa, ale zapach smażenia staje się wyraźnie mniej intensywny.
Zresztą nie tylko rybny, każdy nieprzyjemny.
Można też podgrzać na suchej patelni dwie łyżeczki sody, nieco pomaga.
Albo wlej wlej do szerokiego garnka lub na patelnię kilka łyżek octu, szklankę wody, dodaj 3 goździki i 2 łyżeczki cynamonu. Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki, kilka minut.

Ryba smażona w cieście – składniki na (2 -3 porcje):

  • ok.500 – 600g świeżej lub mrożonej ryby – dorsz, mintaj, łupacz lub innej o białym mięsie. Jeśli mamy mrożone filety – trzeba je rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wybieraj te bez lodowej glazury.
  • 1,5 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz
  • ok. 50 – 60g mąki pszennej (można zmieszać z czubatą łyżką mąki kukurydzianej, ciasto jest delikatniejsze) lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • ok. 150 ml dowolnego, ZIMNEGO piwa
  • 50g czystej wódki
  • łyżka stopionego masła (można pominąć jeśli ktoś nie używa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej, np. rzepakowy do smażenia lub klarowane masło

Ryba smażona w cieście – przepis:

Rybę pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Każdy z nich osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Mąkę, proszek, piwo,wódkę oraz 1/2 łyżeczki soli zmieszać w miseczce.
Roztrzepać kuchenną rózgą lub łopatkami miksera na gładkie ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać olej w ilości takiej, by przykrył dno patelni na ok 1cm. Bez obaw, jeśli będzie dobrze rozgrzany nie wsiąknie w rybę i ciasto.
Kawałki ryby zanurzać w cieście z każdej strony i układać na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć na średnim ogniu ok. 4-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Mięso nie powinno gwałtownie się rumienić, jednak ostatecznie po kilku minutach nabrać złotego koloru.

Można podawać z ziemniakami, frytkami, świeżą bagietką, ryżem i ulubioną surówką.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymryba smażona w cieście

ryba smażona w cieście

Mówię Wam – niebo, na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie