Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe z ananasem – soczyste, miękkie, wszystkim smakujące, w sam raz do zabrania całej blaszki, kiedy idzie się w gościnę.
Jest łatwe w przygotowaniu, o ile mamy dobrą, stabilną tarkę do marchewki lub jakieś urządzenie, które bzzzzzz – marchewkę utrze.
Z czynności do wykonania jest tu jeszcze ubicie z cukrem jajek. Potem już składniki mieszasz łyżką i przelewasz do formy.
Uszykowałam je ostatnio z podwójnej porcji, jadąc na cudną imprezę urodzinową przyjaciół. Były przebieranki lata 55-60, dzieci kwiaty i retro groszki. Samochód ogórek na placu i tańce do białego rana w stodole. Kolorowe, śpiewające przy gitarach towarzystwo i nocowanie w namiotach i samochodach. Bez zadęcia, wysiłku, szpanu i pompy. Boszszsz, jak było cudnie! Ciasto zniknęło:)
Ciasto marchewkowe z ananasem można przełożyć dowolnym kremem albo wierzch posmarować serkiem filadelfia z dodatkiem cukru.
Ponieważ wiedziałam, że przechowywanie w lodówce może być problemem, pominęłam kremy, polałam ciasto pyszną, pralinową polewą, by długo zachowało świeżość. Pralinowa polewa jest sztosem i wszyscy ją lubią:)
Ciasto marchewkowe z ananasem – składniki (na formę 23x35cm lub tortownicę 24cm):
- 4 jajka w rozmiarze L lub 5 w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru, najlepiej ciemnego, trzcinowego ale biały też się nada (220g). Można zastąpić ksylitolem.
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka (250ml) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2,5 szklanki mąki tortowej lub orkiszowej (375g), nada się też mieszanka bezglutenowa “do ciasta”
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu (nie dawaj jeśli nie lubisz)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (j.w)
- 1/5 łyżeczki soli
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki (ok. 300g)
- ok. 400-500g pokrojonego w niedużą kostkę ananasa (może być z puszki, odsączony z zalewy, sok zachować)
- 1/2 szklanki siekanych orzechów lub migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek
- sok z połowy pomarańczy (jeśli używaliśmy świeżego ananasa)
- 1/2 tabliczki czekolady i dwie łyżki siekanych bakalii do posypania ciasta
polewa pralinowa:
- 40 g masła
- 70 g cukru brązowego trzcinowego (nie zastępuj białym)
- 35 ml mleka
- 80g cukru pudru
Ciasto marchewkowe z ananasem – przepis:
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut).
Nie przestając ubijać, wlewać cienką strużką olej.
Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie, wiórki, pokrojonego ananasa, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i solą. Wymieszać. Gdyby było baaardzo gęste, tak by nie dało się poruszyć łyżką – dodać nieco mleka.
Ciasto przelać do formy i włożyć na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ciasto ok. 45-50 minut. Patyczek po wyjęciu z upieczonego ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku.
Skropić sokiem z pomarańczy lub syropem z puszki ananasa.
Polewa pralinowa
Masło, cukier trzcinowy i mleko podgrzewać na małym ogniu, mieszając w rondelku. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia. Dodać cukier puder i mieszać “rózgą” aż masa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt rzadka – dać więcej cukru pudru.
Polewę wylać strużkami na ciasto, od razu posypać siekaną czekoladą i bakaliami, polewa szybko zastyga.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)