Zupa szparagowa
Zupa szparagowa – lekka, wiosenna, przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis podaję w dwóch wersjach, na domowym bulionie oraz na tym z kostki rosołowej bio, do wyboru.
Ostatecznie, zupełnie ostatecznie, można obyć się bez bulionu stosując zwykłą wodę. Wiadoma rzecz – smak będzie mniej intensywny ale i tak jest to lepsza opcja niż jakiś fastfood:) Zaraz kończy się sezon, trzeba wykorzystać ile się da:)
Mam teraz na gotowanie niedużo czasu, bo z nastaniem dobrej pogody szykuję taras, wreszcie po tych wszystkich kłopotach z remontem i kompletnie nietrafioną ekipą wykonawczą (firma PIHBUD bardzo nie polecam).
Teraz działa fachowiec – złoto, cud miód. Jakby co – tel. na priv:) Sam ogarnął wszystko czego nie umiało 15 gamoniowatych chłopa. Za połowę ceny. Konie z nim kraść.
Patrzajta na taras, jaki ładny.
Donice i okrycie pergoli mam ze sklepu Wiklinowy Ogród. Przepiękne i trwałe rzeczy. Zadaszenie na pergoli przeżyło te straszliwe burze przed wiosną, naprawdę jestem pod wrażeniem.
Zupa szparagowa – składniki (na 4 porcje):
na bulion (można zastąpić trzema kostkami bulionowymi eco):
dwie marchewki, dwie pietruszki, por, mały seler, opalona na suchej patelni lub na gazowym płomieniu cebula, szyja lub skrzydło z indyka, liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, łyżeczka soli – zalać 2l wody i gotować pod przykryciem ok. 1,5h.
- 7-10 średniej wielkości ziemniaków
- 10- 12 sztuk zielonych lub białych szparagów (białe trzeba obrać ze skórki)
- łyżka oliwy/ oleju roślinnego i łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki kurkumy (można też spróbować wersję z curry)
- siekany koperek lub szczypiorek
- 200ml śmietany 12% lub gęstego jogurtu 10%
- 100g krojonego w kostkę lub pokruszonego sera feta lub okruchów jakiegoś sera z niebieską pleśnią
Zupa szparagowa – przepis:
Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem (ok. 3- 4l) rozgrzać olej i masło.
Wrzucić ziemniaki i smażyć mieszając ok. 2 minuty.
Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć pół minuty.
Wlać ugotowany bulion (lub ten przygotowany z kostki).
Dodać kurkumę lub curry.
Gotować do miękkości ziemniaków (zwykle ok. 15 minut).
Za szparagów odłamać najgrubsze końce (odłamią się gdzie trzeba).
Pokroić w centymetrowe kawałki, główki zachować w całości.
Dodać do garnka z ugotowanymi ziemniakami.
Gotować ok. 1 minutę.
Jogurt włożyć do dużego kubka lub miseczki, dodać do niego parę łyżek zupy. Dobrze wymieszać.
Tak zahartowany – wlać do garnka, wymieszać.
Podawać z siekanym szczypiorkiem lub koperkiem, do każdego talerza podać nieco pokrojonej/pokruszonej fety lub innego sera.
W wersji z jogurtem, rekomendują tę zupę na obiad w poradni dietetycznej Nutrimento.
Zalecane posiłki są naprawdę proste i szybkie do przygotowania. Lubię to:)
Post przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – Wiklinowy Ogród
Mówię Wam – niebo na talerzu:)