pasta na kanapki - 3 składniki

Pasta na kanapki – 3 składniki

Pasta na kanapki – 3 składniki, serio, nie więcej. Na śniadanie, kolację albo na imprezę, kiedy zupełnie nie masz czasu na dłuższe przygotowania. Miseczkę pasty można zabrać ze sobą idąc w gości jako “koszyczkowe”. Bzzzzzzzzzz blendera i jest.
Chwilę zastanawiałam się, czy wypada, żeby taka prościzna znalazła się na kulinarnym blogu. Ale przecież w prostocie siła, jest bardzo smacznie i efektownie, dlaczego zatem nie!:) Z dodatkiem ciemnego pieczywa na mini kanapeczkach – pycha! Do warzyw krojonych w słupki – świetna. Smakuje wegetarianom i mięsożercom.

Składnik pierwszy.

Do przygotowania pasty potrzebna będzie paczka mrożonego groszku lub groszek z puszki. Albo fasolka o dowolnym kolorze (szczególnie lubię czerwoną). Albo soczewica lub cieciorka. Puszkowane lub ze słoika (wtedy jest błyskawicznie) lub gotowane w odkrytym garnku ze szczyptą sody. Brak pokrywki na garnku pomaga pozbyć się części gazów, które w przypadku strączkowych roślin bąbelkują w naszych brzuchach.  Soda natomiast znacznie skraca czas gotowania.

Składnik drugi.

Suszone pomidory w oleju. Złoto spiżarni, przynajmniej mojej. Zawsze mam na stanie. Sklepowe lub robione domowym sposobem.
Mają bardzo dużo umami, otwierają kubki smakowe i z ich dodatkiem wszystko smakuje lepiej. Krojone można dorzucać do każdego sosu i sałatki. Pychota.

Składnik trzeci.

Czosnek. Jeśli go nie lubisz – pomiń, rzecz jasna.
Ja lubię bardzo. Nadaje tu wica i powoduje, że pasta przetrwa dłużej w lodówce.

Pasta na kanapki – 3 składniki (na 2-3 osoby)

Dla większej ilości osób np. na imprezę, użyć 2 – 3 puszki produktu i brać 2-3 razy więcej pomidorów i czosnku.

  • puszka/paczka mrożonego/świeżego, zielonego groszku lub czerwonej/białej fasolki lub ciecierzycy albo soczewicy
  • 6 -8 pasków pomidorów z oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, ostra, mielona papryka, szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), ew. siekana natka pietruszki

Pasta na kanapki – 3 składniki – przepis

Z puszkowanego groszku/fasolki/ cieciorki/soczewicy odcedzić płyn. Uwaga – nie wylewać, zachować.
Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.
Dodać pokrojone drobno, suszone pomidory oraz przyprawy, wymieszać. Spróbować, czy nie trzeba dodać więcej soli lub ostrości.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, by nadała się do smarowania, dodać nieco odcedzonego płynu lub oleju z suszonych pomidorów.
Pastę podawać posypaną szczypiorkiem, natką pietruszki lub z kiełkami (lucerny, słonecznika, jakie lubisz).

Jeśli używamy fasolki/ciecierzycy – suszonej, trzeba ją moczyć przez noc, odlać wodę i gotować z dodatkiem szczypty sody, do miękkości.
Mrożony groszek wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-6 minut.

pasta na kanapki - 3 składniki

pasta na kanapki - 3 składniki

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)