ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem – pyszne, proste w przygotowaniu, wiosenne. Uwielbiam budyń. Dziś miało być ekspresowe ciasto z rabarbarem, zwykły, szybki placek. Ale ostateczni skręciłam do szafki z budyniowym proszkiem, czytelniku, nic nie poradzisz:)

Półkruchy spód i wierzch nie wymaga schłodzenia w lodówce.
Wklejam blaszkę odrywanymi kulkami. Są jednak zwolennicy ścierania ciasta na tarce o dużych oczkach. W tym przypadku, przynajmniej półgodzinne chłodzenie w zamrażarce jest jednak konieczne.

Do przygotowania ciasta można użyć innych owoców – jabłek, gruszek, jagód, borówek amerykańskich, krojonych brzoskwiń czy połówek śliwki.
Dla pewności, by od nadmiaru soku nie powstał zakalec podpiekam spód ciasta. Zdarza mi się działać na ryzyk fizyk i tego nie robić:)
Znalazłam wiele przepisów, w których obywają się bez tej czynności. Komu obudzi się w duszy żyłka hazardzisty – niech nie podpieka, nakłada owoce od razu na ciacho i do pieca. Dla większej pewności sypię po owocach łyżkę mąki ziemniaczanej, by te sokowe nadmiary wchłonęła.
Ciasto pycha!

PS Ukwiecam taras na III piętrze kamienicy, gdzie są warunki jak w górach. Kto wie, jakie rośliny oprócz iglaków są odporne na wiatr, słońce i mróz? Mam do zagospodarowania 10 pięknych, wiklinowych donic ze sklepu wiklinowy ogród. Ich wiklinowe maty i panele na ogrodzenia wstawiałabym wszędzie, są piękne.
Skocz na niebowy InstagramFB:) Tam daję różności o moich kotach, tarasie, domu, podróżach:)

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem- składniki (na formę 24×24,21x28cm lub tortownicę 24-26cm):

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (nada się też mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta”)
  •  2 jajka w rozmiarze L
  • 3/4 kostki zimnego masła (150g, nie margaryny!)
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru (220 g) lub ksylitolu/erytrolu
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

budyń:

  • 3 opakowania budyniu bez cukru (3x45g) lub z cukrem, wtedy nie używamy już dodatkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka (875ml)

owoce:

  • ok. 600g różowych łodyg rabarbaru (przy zielonych smak pozostaje ten sam, efekt wizualny jest słabszy)
  • 500g truskawek
  • łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

dodatkowo:

  • łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej do posypania owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem- przepis:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zwykle – zagotować 3 szklanki mleka, dodać cukier.
W dużym kubku umieścić 1/2 szklanki zimnego mleka (125ml), rozmieszać dokładnie proszek budyniowy.
Intensywnie mieszając kuchenną rózgą zagotowane mleko, wlewać wolno powstałą emulsję. Mieszać mocno 1-2 minuty gotując na małym ogniu, do zgęstnienia.

Owoce umyć i dokładnie osuszyć na sicie, pomóc sobie ręcznikiem papierowym. Mokre mogą przyczynić się do powstania zakalca.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, odrzucić zdrewniałe końce łodyg.

Ciasto.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rant formy wyłożyć pociętymi paskami papieru, naklejając je na odrobinę masła by trzymały pion.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Dwa całe jajka ubijać z cukrem ok. 6-8 minut przy pomocy miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jasna i mocno zwiększyć objętość.

Do dużej miski wsiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę masło i zagniatać krótko (ręcznie lub mikserem) do powstania “piasku” lub okruszków.
Dodać ubite jajka, śmietanę, cukier waniliowy i sól.
Końcówkami “haki” lub ręcznie zagniatać wszystko na jednolite ciasto.
Powinno być miękkie, elastyczne i dać się uformować w kulę. Jeśli jest twarde i zbite, dać łyżkę śmietany więcej.
Jeśli jest zbyt rzadkie i przepływa między palcami – dać nieco więcej mąki, niedużo.

Podzielić ciasto na dwie części.
Z pierwszej części odrywać kulki wielkości włoskiego orzecha, ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgniatać każdą palcami by się połączyły, do powstania jednolitego spodu.
Nakłuć go w wielu miejscach widelcem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut by ciasto się podpiekło.

Truskawki i rabarbar posypać łyżką mąki/skrobi ziemniaczanej i przemieszać.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika.
Ułożyć na nim rabarbar i owoce. Większe truskawki można przekroić na pół.
Przykryć ciepłym budyniem.
Na wierzchu porozrzucać kawałeczki rwane z drugiej części ciasta.
Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec 45 minut.
Gdyby wcześniej mocno się rumieniło, okryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Posypać przez sitko cukrem pudrem.
Kroić wystudzone.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem

ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)