Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka, na majówkę, na urodziny, komunię, na przyjęcie dla dzieci i dorosłych. Baaaardzo efektowne i wesołe! Biszkopt, sernik i brzoskwiniowy mus z pszczółkami.
Jakby co – pytaj na FB czy Instagramie, chętnie pomagam:)

Do przygotowania biszkoptowego, czekoladowego spodu ciasta użyłam oleju rzepakowego. Dzięki niemu biszkopt jest wilgotny, długo zachowuje świeżość i właściwie nie wymaga dodatkowego nasączania. Można wykorzystać go jako bazę do wykonania każdego tortu.

Olej rzepakowy dobrze sprawdza się w wypiekach jako zamiennik masła.
Z nim uda się ciasto kruche, wilgotny biszkopt, ciasto na jogurcie czy maślance, ucierane, właściwie wszystkie rodzaje. Jest taniej, wegetariańsko, ale zachowany zostaje tradycyjny smak.
Tłuszcze roślinne mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
Spożywając tłuszcze roślinne obniżamy CO2 – korzystnie dla naszego klimatu. Dużo korzyści!

Więcej o zaletach zamiany masła na olej rzepakowy przeczytacie klikając w poniższy link:

https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Na czekoladowym biszkopcie mamy warstwę pysznego, puszystego sernika na zimno z delikatnym, brzoskwiniowym musem.
Ciasto łatwo się kroi, a pszczółkę trzeba dzielić na pół, z jednej wyjdzie porcja dla baaaardzo wielkiego łasucha.
Do zabawy w przygotowanie ciasta można zaprosić starsze dzieci.  Zdobienie pszczółek, układanie ich na cieście przy pomocy rodziców jest fajną zabawą i sposobem na spędzenie ze sobą dobrego, wesołego czasu. Tego nam teraz bardzo trzeba. Spokoju i radości.
Buziole i uściski.

*Wpis przygotowany w ramach współpracy z Partnerem strony – www.pokochajolejrzepakowy.eu

Ciasto pszczółka – składniki: (na formę  24×24 lub nieco większą ale z odpinanym rantem)

biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej – 50g lub mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta”
  • 7 płaskich łyżek cukru (80 g) drobnego
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
    +2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka w rozmiarze L lub 4 M
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

sernik:

  • 1 kg dobrego, gęstego sera 3x mielonego (może być gotowy „wiaderkowy”) – schłodzonego w lodówce
  • 2 galaretki brzoskwiniowe, pomarańczowe lub cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • śmietanka 30 – 36% – 250 ml – schłodzona, z lodówki
  • 60g cukru pudru – około 3 łyżki (nie płaskie i nie czubate)

na mus i pszczółki:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 200 ml wrzątku – około 3/4 szklanki
  • 13 połówek brzoskwiń z syropu – około 1,5-2 puszki
  • 80 ml syropu z brzoskwiń – 1/3 szklanki
  • do dekoracji pszczółek: płatki migdałowe, 1 kostka białej czekolady, 30g czekolady gorzkiej lub deserowej

BISZKOPT.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem rzepakowym.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Suche składniki – mąkę pszenną, budyń lub kakao i mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.
O osobnej, dużej misce ubić mikserem całe jajka z cukrem. Ubijanie powinno potrwać ok. 6-8 minut. Masa musi być bardzo jasna i puszysta.
Odłożyć mikser i do ubitych jajek dodawać po kilka łyżek mieszanki suchych składników.
Po każdej porcji wymieszać wszystko łyżką, wolno i delikatnie.
Masę przelać do formy i piec na środkowej półce całkowicie rozgrzanym piekarniku (175stopni) z ustawieniem góra-dół ok. 20 – 30 minut. Długie pieczenie wysusza ciasto, miej na uwadze, nie dopiekaj „na wszelki wypadek”). Patyczek wyjęty z ciasta po upieczeniu powinien być nieoklejony.
Studzić ciasto w uchylonym piekarniku.
Kiedy ostygnie, okroić ranty ciasta, a na brzegi formy w środku, do dna, założyć paski papieru do pieczenia wysokości ok. 10cm. Mogą wcisnąć by sięgały prawie dna albo nieco niżej niż ciasto. Będzie to podwyższenie rantu formy. Paski można spiąć zszywaczem lub biurowym spinaczem.

SERNIK:
Kiedy biszkopt się piecze, 2 galaretki zalać 500ml wrzątku i dobrze wymieszać. Ostudzić. W trakcie studzenia przemieszać kilka razy.

Schłodzony ser włożyć do dużej miski, dodać płynną galaretkę.
Wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łopatką, uwaga – chlapie!
Wstawić miskę do lodówki na ok.10 – 15 minut by masa lekko się ścięła, jeśli nie stało się to podczas mieszania. Jeśli tak – nie ma potrzeby.
Śmietankę ubić na sztywno (uwaga – nie za długo, nie chcemy masła!) i dodawać w kilku porcjach cukier.
Ubitą dodać do masy serowej i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest nadal rzadka, wstawić na jakiś czas do lodówki i mieszać co 10 minut.
Tężejącą masę wlać na ostudzony biszkopt. Odstawić do lodówki by lekko związał.

MUS BRZOSKWINIOWY:
Z otwartych puszek brzoskwiń wybrać 9 najładniejszych połówek, to będą pszczółki.
Galaretkę zalać 200 ml wrzątku i dobrze wymieszać.
Dodać do niej 4 połówki brzoskwiń i 80ml syropu z puszki. Zblendować razem na mus.
Odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki, mieszać od czasu do czasu.
Kiedy zacznie lekko tężeć, wylać na warstwę sera w formie, wygładzić.

PSZCZÓŁKI:
Brzoskwinie położyć na desce do krojenia, osuszyć z soku papierowym ręcznikiem.
Ciemną czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej mieszając.
Płynną przełożyć do dekoratora lub lepiej – małego woreczka strunowego i obciąć nożyczkami malutki rożek. Wycisnąć czekoladę na brzoskwinie malując paski. Odrobinę zostawić na oczka.
Jasną czekoladę rozpuścić. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrobić oczka. Na środku każdego dać kropkę ciemnej czekolady.
Przy pomocy nożyka naciąć szczeliny na płatki migdałów i włożyć je tam tworząc skrzydełka.
Przy pomocy łopatki do tortu ułożyć pszczółki na tężejącym musie z brzoskwiń.
Mogą być lekko zatopione lub całkiem na wierzchu.
Odstawić całe ciasto na kilka godzin do lodówki.

ciasto pszczółka

ciasto pszczółka

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)