Chlebek czosnkowy do odrywania
Chlebek czosnkowy do odrywania – pyszna puszystość, której zapach podczas pieczenia wypełnia rozkosznie całe mieszkanie, wabi i kusi tak, że obojętnie przejść się nie da. Wszyscy czekają na koniec pieczenia i czas próbowania:)
Jest idealny na domową kolację, spotkania w gronie przyjaciół, do dań z grilla, solo, albo z pastą do kanapek. Goście pytają o przepis, a zwykle jedna sztuka na kilka osób ledwo wystarczy:)
Ciasto po zagnieceniu wyrasta, a potem smaruje się je czosnkowym, przyprawionym ziołami, miękkim masłem. Następnie tnie się na paski, składa w harmonijkę i upycha bokiem w tortownicy lub długiej keksówce. Po upieczeniu daje się odrywać kawałek po kawałku, plaster po plasterku, zwyczajnie, ręką, bez skrępowania.
Chlebek czosnkowy do odrywania można zamrażać, zatem przygotowanie dwóch na raz jest dobrym pomysłem.
Kiedy przyjdzie na niego czas, wystarczy zamrożony całkiem produkt wrzucić na 15 – 20 minut do rozgrzanego piekarnika(180stopni) i jest jak świeżo upieczony.
Bez problemu można go też odświeżać gdyby sczerstwiał po kilku dniach, parę minut w piekarniku daje efekt wow. Jednak nieczęsto zdarzają się takie sytuacje, bo znika szybko i do ostatniego okruszka.
Chlebek czosnkowy do odrywania – składniki (na formę 22cm lub długą keksówkę ok. 11x30cm):
- 40g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
- 300ml ciepłej, niegorącej wody
- łyżeczka cukru
- 600g mąki pszennej typ 450 do 650
- dwie łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
masło:
- 120g masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- pęczek posiekanej pietruszki lub koperku
- 1/2 łyżeczki soli
Chlebek czosnkowy do odrywania – przepis:
Połowę wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki.
Powstały zaczyn odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsiać przez sito do miski. Jeśli używamy suchych drożdży, wymieszać je z mąką bez robienia zaczynu.
Kiedy zaczyn z drożdży się spieni i lekko urośnie, dodać go do miski z mąką.
Wlać olej, resztę wody, dodać sól.
Wymieszać, zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówką haki lub maszyną ok. 10 – 15 minut.
Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia.
Formę wyłożyć zgniecionym i lekko zwilżonym wodą papierem do pieczenia.
Bardzo miękkie lub stopione, niegorące masło wymieszać w miseczce z rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i zieleniną.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat.
Rozgnieść dłonią, a następnie rozwałkować na prostokąt ok. 0,5 cm grubości.
Posmarować ziołowo – czosnkowym masłem.
Pociąć na paski szerokości ok. 7-8cm.
Każdy pasek złożyć w harmonijkę.
Paski ułożyć luźno w formie, ciętymi krawędziami do góry, luźno, byle jak , urosną.
Włożyć na środkową półkę zimnego piekarnika.
Temperaturę ustawić na 170 stopni, bez termoobiegu, z funkcją góra-dół.
Piec ok. 45-50 minut, ciasto urośnie i lekko się zrumieni.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Wyjąć z formy i zdjąć papier.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)