łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą, do podania w środku tygodnia i z okazji świąt. Dobrze upiec je w keksówce lub niedużej formie babkowej, ot zwykły, ale smaczny placek do kawy. Polewa ukręcona z białej czekolady i jogurtu – wyśmienita, można używać do innych ciast, jest pycha.
Ciacho zrobiłam wczoraj o godzinie 22.25, kiedy zwyczajni ludzie oglądają filmy albo czytają książki, w czasie reklamy pomiędzy odcinkami serialu, bez wysiłku i nadmiernej ilości sprzątania. Pamiętałam tylko, by wcześniej namoczyć żurawinę w alkoholu, choć można do tego użyć również wrzątku.
Należy pamiętać, że ciasta z kwaśnym dodatkiem, jak w tym przypadku – z jogurtem, nie lubią czekać na kuchennym blacie przed wstawieniem do piekarnika. Należy go wcześniej całkowicie rozgrzać, a ciasto od razu po zmieszaniu składników wlać do formy i wstawić do pieca. Kiedy zajmiemy się np. kotem lub sprzątaniem, ciasto zbąbelkuje za wcześnie i podczas pieczenia nie napowietrzy się należycie, co grozić może powstaniem zakalca.
Także – krótkie mieszanko, siup do przygotowanej formy i od razu piekarnik.
Żurawinę można wymienić na rodzynki lub całkowicie pominąć.

Łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą – przepis (na formę 9x25cm) lub małą babkę poj. ok. 1,2l:

  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki alkoholu (wódki spirytusu, rumu, likieru amaretto)
  • 3 szklanki mąki pszennej lub gotowej mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta” (300g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 220g cukru (niepełna szklanka 250ml) lub ksylitolu/erytrolu
  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 250 ml jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 50g stopionego, niegorącego masła lub oleju
  • skórka otarta z cytryny eco (tylko żółta część, można też pominąć)
  • 50g białej czekolady

polewa – 50g białej czekolady i 1,5 łyżki jogurtu naturalnego

Łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą – przepis:

Żurawinę włożyć do miseczki, zalać alkoholem i odstawić, najlepiej na pół godziny lub dłużej.
Formę wyłożyć zgniecionym mocno w kulę i zwilżonym pod kranem wodą papierem do pieczenia. Mokry papier po rozłożeniu łatwiej będzie ułożyć w blaszce. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Mąkę, proszek i cukier waniliowy wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na jasną, pienistą masę – ok. 5-6 minut.
Do ubitych jajek dodać mieszankę z mąką oraz jogurt, stopione, niegorące masło lub olej, skórkę z cytryny, posiekaną w kostkę czekoladę i odsączoną z alkoholu żurawinę.
Wszystko wymieszać łyżką, niezbyt długo, tylko do połączenia składników, od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 -45 minut na środkowej półce.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę i dodać jogurt. Ustawić rondelek na większym z niewielką ilością wrzątku i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa się połączy.
Gorącą polewę wylać na ciasto, wierzch udekorować posiekaną żurawiną.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymłatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą

łatwe ciasto z żurawiną i białą czekoladą

inspiracja – u Kwestia Smaku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)