Łatwa zapiekanka z warzyw
Łatwa zapiekanka z warzyw – proste w przygotowaniu, lekkie danie wegetariańskie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy lunch do zabrania w pudełku do pracy. Po upieczeniu dobrze się kroi i pysznie smakuje nawet na zimno. O ile nie przesadzi się z ilością żółtego sera, śmiało można polecać ją osobom, które potrzebują zredukować to i owo:) Wszystko mieszasz, wsuwasz do piekarnika, pieczesz i gotowe.
Dla mięsolubów – do zapiekanki wystarczy dodać kurczakową, podsmażoną pierś lub dobrej jakości, krojoną w kostkę kiełbasę, bekon czy szynkę w ilości ok. 150 – 200g.
Po świętach częściej sięgam do przepisów, które przygotowuje się bezwysiłkowo, po drugie – mają niższy kaliber kaloryczny i nie obciążają też sforsowanego nadmierną ilością jedzonka ciała. Częściej ćwiczę i tańczę usiłując przetrwać ponury stan pogodowy, myślę o słońcu i wakacjach w ciepłych miejscach. Szykuję rozgrzewające, zimowe herbatki, wyciągam z szafek przetwory przygotowane w słonecznych czasach i dzwonię do przyjaciół.
Byle do wiosny!
Zapiekanka warzywna, z warzyw dojrzewających w słońcu, którą dzięki technice i rozwojowi transportu możemy przygotować nawet w styczniu. Kto to widział kiedyś paprykę albo cukinię na początku roku!:)
Gdyby ktoś nie chciał tu żółtego sera, na wierzch zapiekanki niech położy dodatkowe plasterki cukinii. Zapobiegnie to wyschnięciu zapiekanki.
Danie można zajadać z keczupem, sosem pomidorowym czy sosem czosnkowym. Albo bez dodatków!
Łatwa zapiekanka z warzyw – składniki (na 6-7 porcji):
- 2 cukinie z miękką skórką lub latem – większa, pozbawiona skóry i części z nasionami, ok. 400g
- 2 nieduże marchewki
- żółta lub czerwona papryka
- 3 łyżki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki siekanej zieleniny – koperku, natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku
- 100g ryżu, kaszy jaglanej lub quinoa – w postaci surowej, nieugotowanej
- 3 łyżki siemienia lnianego (w przypadku braku można zastąpić je kaszą manną)
- 3 jajka
- 3 łyżki startego, żółtego sera do środka zapiekanki i 3 łyżki na wierzch
- 2 siekane drobno ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano, czubata łyżeczka soli, pieprz, 2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki (najlepiej wędzonej), dwie łyżeczki cebuli suszonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu sojowego
- ewentualnie, niekoniecznie – 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (są zdrowe i polepszają smak, warto mieć na kuchennym stanie)
Łatwa zapiekanka z warzyw:
Tortownicę (ok. 22 cm), prostokątną formę (ok. 20×28 cm) wyłożyć zgniecionym w kulkę i zwilżonym papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Można też użyć niedużego naczynia żarooodpornego, trzeba posmarować je olejem roślinnym.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki (w tym połowę żółtego sera) włożyć do dużej miski i wymieszać.
Warzywną masę przełożyć do naczynia, okryć je arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut.
Posypać wierzch zapiekanki pozostałym startym serem i zapiekać kolejne 30 minut.
Gotowe do krojenia w porcje.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)