Ciasteczka z makiem i orzechami
Ciasteczka z makiem i orzechami – pięknie pachnące, smaczne i kruche, łatwe do przygotowania. Składniki wrzuca się do jednego naczynia i zagniata (ręcznie lub przy pomocy malaksera) na jednolitą masę. Można nadać im dowolny kształt, wyciąć je foremką lub utoczyć z ciasta kulki, każdą spłaszczyć dłonią i odcisnąć przez środek np. ząbki widelca.
Jeśli chodzi o mak – kupuję gotowy zmielony, pakowany w torebki, suchy, sypki. Ale w tym przypadku można użyć również trzech łyżek gotowej masy makowej z puszki. Lepiej sprawdzić tylko na opakowaniu, czy nie ma w niej zbyt wiele konserwantów. Jeśli jest słodzona – można dać mniej cukru niż w przepisie.
Co ja tam będę mówić z czym idealnie smakują ciasteczka, przecież wiadomo, że każdy ma na nie ulubiony sposób. Ja np. uwielbiam maczać je w herbacie. To często kończy się wpadnięciem połowy ciastka do kubka i wtedy człowiek się wkurza:)
To herbata, kawa czy mleko? 🙂
Jeśli przyjąć tu za właściwą formę w kształcie serduszek, to mamy pomysł na ciasteczka na Walentynki:)
Ciasteczka z makiem i orzechami – składniki (na ok. 30 ciastek):
- 100g masła (bez dodatku oleju)
- 50g zmielonego maku (przeczytaj opis wyżej)
- 80g bardzo drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (można też podmienić na mąkę migdałową)
- 200g mąki pszennej (lub mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta”)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko + 1 żółtko
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu (1/8 łyżeczki)
- kilka kropli ekstraktu pomarańczowego/migdałowego lub waniliowego
polewa – 50g białej czekolady, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 łyżki wody lub soku z cytryny
Ciasteczka z makiem i orzechami – przepis:
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra- dół lub termoobieg 160 stopni.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło posiekać nożem na małą kostkę.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko (ręcznie lub mikserem/malakserem) na jednolitą masę.
Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, włożyć do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na pół godziny.
Blat podsypać mocno mąką.
Ciasto rozgnieść dłonią na placek, posypać mąką by nie kleiło się do wałka i rozwałkować na grubość ok. 0,4 mm.
Wycinać ciastka w dowolnym kształcie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztki ciasta ponownie zagnieść i wyciąć ciastka.
Piec 15 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Ostudzić.
Cukier puder podgrzać w rondelku z łyżką wody lub soku z cytryny. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.
Mieszać do rozpuszczenia i połączenia masy. Gdyby stwardniała podczas dekorowania wystarczy ją chwilkę podgrzać.
Połowę każdego ciastka zanurzać w polewie (pomagałam sobie łyżką) i pozostawić na metalowej kratce do zastygnięcia.