Pyszne śledzie korzenne
Pyszne śledzie korzenne – do podania na święta, sylwestra, podczas zwyczajnych kolacji z przyjaciółmi i kiedy tylko przyjdzie Ci ochota.
Są wyraźne, ale i zrównoważone w smaku, nie obawiajcie się b.mocnych wrażeń, jest w sam raz kwaśno, nieco korzennie, słono, i tyle ile trzeba śledziowo. Rybki mogą czekać na podanie w lodówce do dwóch tygodni, najlepiej na środkowej lub najniższej półce.
Śledź jest wdzięcznym materiałem do tworzenia fantazyjnych kompozycji, można go przyrządzić na wiele sposobów i uzyskać dzięki niemu sporą liczbę wigilijnych dań:)
Zobacz najlepsze przepisy na śledzie!
Najpyszniej byłoby przygotować matiasy, czyli śledzie o wyjątkowo delikatnym mięsie. Prawdziwy matias (nie pomylić z produktem z etykietką “a la matias”, najczęściej spotykanym w rybnych sklepach) jest rybką, która dała się złowić jeszcze przed pierwszym tarłem i posiada więcej tłuszczu niż starsi koledzy, stąd niezwykła miękkość i maślana konsystencja. Jest nieco różowa w kolorze i występuje wyłącznie od maja do czerwca. Najcudniej smakuje kiedy podaje się go na świeżo, bez soli.
Ale kto znajdzie gdzieś solone, prawdziwe, niepodrabiane matiasy, niech daje znak, polecimy kupować. Polecam internety i dobrze zaopatrzone sklepy rybne czy bazarki.
Wracając do przepisu – dostać taki słoik korzennych śledzi, który można będzie radośnie skonsumować podczas sylwestra, kto by tam odmówił?:) Jak dla mnie – bomba!
Pyszne śledzie korzenne – składniki:
- liść laurowy, 1-2 goździki, 2 łyżeczki sproszkowanej/utłuczonej kolendry, łyżeczka imbiru w proszku, 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 gwiazdki anyżu w całości
- 6 płatów śledziowych w możliwie najlepszym gatunku
Mogą być te kupione w oleju, których nie ma potrzeby namaczać. Z solanki – potrzebują zwykle 2-4 godziny moczenia ze zmienianą trzykrotnie zimną wodą. Albo moczone przez noc i filetowane samodzielnie śledzie z beczki - 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub lnianego (ok. 180ml), najlepiej z pierwszego tłoczenia (do dostania na ryneczkach i w warzywniakach) albo zwykłego oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy lub dijon
- łyżeczka miodu
- półtorej łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie – 2 łyżki brandy
- 2 -3 cebule szalotki lub jedna cebula cukrowa
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Pyszne śledzie korzenne – przepis:
Goździki i kolendrę utłuc w moździerzu, jeśli nie mamy już sproszkowanej.
Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażać mieszając ok. minutę, aż zaczną wydzielać zapach.
Uwaga – niezbyt długo, by ich nie przypalić.
Przygotować zalewę:
Do oleju dodać podprażone przyprawy i świeżo zmielony pieprz, musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy i ew. brandy.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki.
Śledzie pokroić w dwucentymetrowe paski-dzwonka i układać w słoiku naprzemiennie z cebulą.
Zalać olejem z przyprawami i poruszać zakręconym słojem, by zalewa dostała się między składniki.
Wstawić do lodówki na min. 12 godzin, a najlepiej 2-3 dni.
Mówię Wam – niebo na talerzu!