kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce (na azjatycką nutę)

Kalafior pieczony w panierce – może pełnić rolę przekąski na dwa kęsy do podania podczas sylwestra albo np. z dodatkiem gotowanego na sypko ryżu będzie dobrym wege obiadem czy kolacją.
Kwiat kalafiora dzieli się na różyczki, każdy kawałek zanurza w cieście podobnym konsystencją do naleśnikowego i piecze ok. 20 minut.
Po wskazanym czasie trzeba go jeszcze posmarować glazurą, która nada mu orientalnego smaku i lekkiej chrupkości. W glazurze tej powinien piec się jeszcze ok. 7 minut.
Można podawać solo lub z ulubionym dipem, np. z sosem czosnkowym przygotowanym z  200 ml jogurtu, łyżki majonezu i ząbkiem lub dwoma drobno siekanego czosnku lub czubatą łyżeczką czosnku niedźwiedziego. Albo pomidorowym – puszkę pomidorów bez skóry zblendować na gładko, dodać, szczyptę pieprzu, naturalny serek homogenizowany, trochę soli i gotowe.

Kalafior pieczony w panierce – przepis:

  • 1 kalafior

na ciasto:

  • 1 białko jaja
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli i  duża szczypta pieprzu

na glazurę:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • duża szczypta chili lub 1/4 łyżeczki  jakiejś ostrej pasty
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 5g skrobi/mąki kukurydzianej
  • 80 ml wody

do posypania – szczypiorek, sezam

Kalafior pieczony w panierce – przepis:

Piekarnik ustawić na 220 stopni z funkcją góra dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior podzielić na nieduże różyczki.
Składniki ciasta zmieszać lub krótko zmiksować w misce. Powinno wyjść nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
Zanurzać kawałki kalafiora w cieście i układać na blaszce.
Piec 20 minut.

Składniki glazury wymieszać w rondelku i krótko (2-3 minuty) podgrzać mieszając, do zgęstnienia. Jeśli glazura będzie bardzo gęsta, można dodać nieco wody.
Wysunąć blaszkę z kalafiorem z piekarnika i każdy kawałek przy pomocy pędzelka posmarować glazurą.
Ponownie wstawić blaszkę do piekarnika i piec wszystko jeszcze 7 minut.

Wyłożyć na talerz lub półmisek, posypać szczypiorkiem i sezamem.

kalafior pieczony w panierce

kalafior pieczony w panierce

Mówię wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)