Kalafior pieczony w panierce (na azjatycką nutę)
Kalafior pieczony w panierce – może pełnić rolę przekąski na dwa kęsy do podania podczas sylwestra albo np. z dodatkiem gotowanego na sypko ryżu będzie dobrym wege obiadem czy kolacją.
Kwiat kalafiora dzieli się na różyczki, każdy kawałek zanurza w cieście podobnym konsystencją do naleśnikowego i piecze ok. 20 minut.
Po wskazanym czasie trzeba go jeszcze posmarować glazurą, która nada mu orientalnego smaku i lekkiej chrupkości. W glazurze tej powinien piec się jeszcze ok. 7 minut.
Można podawać solo lub z ulubionym dipem, np. z sosem czosnkowym przygotowanym z 200 ml jogurtu, łyżki majonezu i ząbkiem lub dwoma drobno siekanego czosnku lub czubatą łyżeczką czosnku niedźwiedziego. Albo pomidorowym – puszkę pomidorów bez skóry zblendować na gładko, dodać, szczyptę pieprzu, naturalny serek homogenizowany, trochę soli i gotowe.
Kalafior pieczony w panierce – przepis:
- 1 kalafior
na ciasto:
- 1 białko jaja
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 100 ml wody
- 1,5 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli i duża szczypta pieprzu
na glazurę:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- duża szczypta chili lub 1/4 łyżeczki jakiejś ostrej pasty
- 2 łyżki octu ryżowego
- 5g skrobi/mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
do posypania – szczypiorek, sezam
Kalafior pieczony w panierce – przepis:
Piekarnik ustawić na 220 stopni z funkcją góra dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior podzielić na nieduże różyczki.
Składniki ciasta zmieszać lub krótko zmiksować w misce. Powinno wyjść nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
Zanurzać kawałki kalafiora w cieście i układać na blaszce.
Piec 20 minut.
Składniki glazury wymieszać w rondelku i krótko (2-3 minuty) podgrzać mieszając, do zgęstnienia. Jeśli glazura będzie bardzo gęsta, można dodać nieco wody.
Wysunąć blaszkę z kalafiorem z piekarnika i każdy kawałek przy pomocy pędzelka posmarować glazurą.
Ponownie wstawić blaszkę do piekarnika i piec wszystko jeszcze 7 minut.
Wyłożyć na talerz lub półmisek, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Mówię wam – niebo na talerzu:)