ciasto hucułka

Ciasto hucułka

Ciasto hucułka – pyszność z kajmakowym kremem, orzechami i bezową pianką. Sprawdzi się przy wielu okazjach i goście będą pytać o przepis:)
Mimo przydługiego opisu w recepturze, nie jest trudne do wykonania. Te wszystkie warstwy ((poza kremem) piecze się za jednym zamachem w dwóch jednakowych blaszkach lub jednej: pieczesz najpierw pierwszą część i potem bliźniaczą drugą.

Najlepszy efekt smakowy osiąga się na trzeci dzień polegiwania ciasta w lodówce, kiedy smaki się przenikną, warstwy połączą. Wtedy wiadomo jak smakuje ambrozja! I nie jest za słodko, nie bierz dużego kawałka! Ciasto musi skruszeć, krojone wcześniej będzie twarde.

Metody na ciasto są dwie. Zagniatasz, mrozisz i ścierasz na tarce, wylepiasz blaszkę, pokrywasz ubitą pianką i pieczesz.
Albo zagniatasz, miękkim wylepiasz blaszkę, wkładasz do lodówki na czas robienia pianki, pieczesz. Ja poszłam pierwszą ścieżką, ciasto upieczone po starciu nie jest jednolitą taflą, ma bardziej kruchą i plastyczną fakturę. Ciasto zagniotłam poprzedniego dnia i schowałam na całą noc do zamrażarki.

PS Oryginalnie ciasto posypuje się startą na grubych oczkach tarki kruszonką. Na zdjęciach jej nie widać, gdyż…zapomniałam o niej, siedzi sobie w lodówce, może ją przerobię na ciasteczka:)

zobacz też przepis na ciasto kapitańskie

Ciasto hucułka – składniki (na formę 24×28 cm lub tortownicę 28cm):

  • 200g masła 82%
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 500g mąki (3 i 1/3 szklanki poj. 250ml)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany lub zimnej wody

na bezę:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu (190g)
  • mały kisiel o smaku jeżynowym (proszek) lub łyżeczka mąki/skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia kisielu pianka będzie mieć jeżynowy kolor)

do smarowania:

250 ml dżemu  z czarnej porzeczki lub innego ulubionego, najlepiej w ciemnym kolorze, np. śliwkowego lub jagodowego

krem:

  • puszka (400 ml) masy krówkowej (nada się też smakowa- kukułka lub orzechowa)
  • 200g masła 82%
  • 250g sera mascarpone

do posypania warstw- 100 g posiekanych włoskich orzechów, migdałów lub orzeszków ziemnych (można pominąć)

Ciasto hucułka – przepis:

Ciasto.
Masło pokroić nożem w kostkę, dodać pozostałe składniki i ręcznie lub przy pomocy miksera/malaksera wyrobić jednolite ciasto.
Podzielić je na dwie jednakowe części.
Z każdej części odkroić ok 1/5 i utoczyć z niego osobną kulkę.
Zawinąć każdą część w osobną folię i schować wszystko do zamrażarki na minimum pół godziny lub więcej, nawet na całą noc.

Po tym czasie piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół. Jeśli pieczemy dwie formy na raz – termoobieg – 170 stopni.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć pierwszą dużą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciastem wylepić spód formy.
Posmarować ciasto połową dżemu. Posypać połową siekanych orzechów.
To samo zrobić z drugą porcją ciasta jeśli pieczemy w dwóch formach na raz.

Beza.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po dwie łyżki cukru.
Ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać proszek kisielu lub mąkę/ skrobię ziemniaczaną i ubijać jeszcze minutę.
Połowę pianki wyłożyć na przygotowany spód ciasta z dżemem i orzechami.
Zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną z odłożonych 1/5 części ciasta, rozrzucić wiórki po powierzchni pianki, stworzą kruszonkę.
Wstawić ciasto na środkowe półki nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.
Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.

Jeśli mamy jedną formę i pieczemy warstwy pojedynczo – czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Czyli kolejno: starte ciasto – połowa dżemu, połowa orzechów, połowa pianki, starte 1/5 ciasta i rozrzucone na piance.
Pierwsza warstwa da się łatwo wyjąć z formy zaraz po upieczeniu, razem z papierem, na którym się piekła.

Krem.
Masło pokroić w kostkę i włożyć do miski. Ucierać mikserem na puszysty krem, ok. 2-3 minuty. Dodawać po dwie łyżki masy kajmakowej i sera i miksować, aż powstanie jednolity krem bez grudek.

Pierwszą warstwę ciasta ułożyć w jednej z form, posmarować kremem, położyć na nim drugą warstwę ciasta. Całość wstawić do lodówki na przynajmniej 48 godzin. Najlepiej podawać 2-3 dni po przygotowaniu. Krojone wcześniej będzie twarde.

ciasto hucułka

 

ciasto hucułka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)