Zrazy z suszonymi pomidorami i serem feta
Zrazy z suszonymi pomidorami i serem feta – świetne na codzienny albo świąteczny obiad. Miękkie, aromatyczne, chrupiące z zewnątrz.
Smażone – są bardzo soczyste i szybsze w przygotowaniu, pieczone w piekarniku – odrobinę, tylko odrobinę mniej wilgotne, za to z powodu braku smażenia na tłuszczu – lżejsze, mniej kalorycznej i bardziej lekkostrawne.
Zwykle robię ich więcej i te, które pozostały po obiedzie podaję w postaci hamburgerów. Albo kroję je w plastry i układam na kromkach chleba, na sałacie, z dodatkiem musztardy i plastrem kiszonego czy konserwowego ogórasa… uwielbiam.
Kotlety mielone można uformować na kilka sposobów. W tradycyjny, wrzecionowaty kształt znany wszystkim od przedszkola. Albo okrągły, jak w hamburgerach. Albo można ulepić z mięsnej masy roladkę w kształcie walca. Co tam wolisz, drogi Czytelniku, Czytelniczko.
Jest pysznie i niezbyt wysiłkowo. Pół godziny i obiad wjedzie na stół. Jeśli lubisz, możesz podać je z sosem, np. pomidorowym.
Poniżej dam też przepis i na taką wersję.
Proste i pyszne jedzenie. Bardzo polecam.
Zrazy z suszonymi pomidorami i serem feta – składniki (na 4 osoby):
- 500g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowo – wieprzowego)
- czerwona cebula
- mały kawałek białej części pora (2cm)
- 6-8 sztuk suszonych pomidorów z oleju
- 2 małe jajka lub 1 duże
- łyżeczka soli, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- 2 łyżki tartej bułki – do masy mięsnej (bezglutenowcy – pomijają)
- do panierowania – kolejne dwie – trzy łyżki tartej bułki (bez glutenu – pokruszonych drobno płatków kukurydzianych)
Ew. sos – duża puszka pomidorów bez skórki, pół małej cebuli, pokrojona w drobną kostkę marchewka, 1/4 łyżeczki soli, szczypta cukru, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka oregano, ew. czubata łyżka nieaktywnych, drożdżowych płatków. Wszystko zblendować, a następnie krótko gotować mieszając (5-7 minut) w małym rondelku.
Zrazy z suszonymi pomidorami i serem feta – przepis:
Cebulę i pora bardzo drobno posiekać. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Mielone mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, por, jajka, pomidory, przyprawy i wodę.
Masę dokładnie wyrobić ręką.
Ser feta pokroić w paski grubości ok. 1 cm.
Porcje mięsa układać na zwilżonej zimną wodą dłoni i formować placuszek. Na środku każdego położyć pasek sera i zlepić na górze mięso tworząc roladkę lub kotlet z fetą w środku.
Panierować w tartej bułce lub pokruszonych płatkach.
Smażyć na kilku łyżkach oleju, na średnim ogniu do zezłocenia z każdej strony lub ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie i piec ok. 30 minut.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na błyskawiczny obiad – kup e-book “50 przepisów na obiad w 15 minut”.
Podrzucam tam pomysły na prawie dwa miesiące gotowania pysznych obiadów całkiem bez wysiłku!
Idź do blogowego sklepu.
Albo zapisz się do newslettera na dole strony (w stopce) i otrzymasz próbkę z pięcioma przepisami.
Albo kup, bo lubisz Niebo Na Talerzu i chcesz je wspierać!
Buziole i uściski!