ciasto z makiem i brzoskwiniami

Bardzo dobre ciasto z makiem i brzoskwiniami

Bardzo dobre ciasto z makiem i brzoskwiniami, trochę makowiec trochę sernik, efektowne, pyszne, wilgotne i w sam raz na weekend:)
Świeże, soczyste brzoskwinie dają się zamieniać na te z puszki, zatem nawet poza sezonem ciacho z łatwością uda się wykonać.
Zresztą – znaczenie sezonowości w dzisiejszych czasach nieco blednie. To z uwagi na stałą dostępność produktów przywożonych z innych stron świata, prawda? A w przypadku cytrusów – zwłaszcza. Nawet ogórki czy pomidory leżą już na półkach sklepowych cały rok zmieniając tylko cenę i intensywność smaku. Ech życie, trudno nadążyć za zmianami, co?
W przypadku braku brzoskwiń podobny, kolorowy i pyszny efekt uda się uzyskać z malinami, truskawkami czy wiśniami .
Jakby co – owocowa frużelina daje się również zastąpić galaretką z owocami. Także – do dzieła:)
Pyszne ciasto makowe z serem i owocami jest proste w przygotowaniu, uwinęłam się w pół godzinki i wjechało do piekarnika.
Warunkiem tego ekspresowego działania jest zakup zmielonego maku, nie mylić z masą makową z puszki. Zwykły, fabrycznie zmielony, suchy mak i zaoszczędzamy duuużo czasu i pracy. Jest dostępny w marketach.
To komu, komu na weekend? 🙂

Bardzo dobre ciasto z makiem i brzoskwiniami – składniki (na formę ok. 28x32cm):

masa serowa:

  • 500g białego sera (nada się też gęsty gotowiec „wiaderkowy”)
  • 4 jajka
  • 80g cukru pudru/erytrolu/ksylitolu
  • łyżka cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii

ciasto:

  • 4 jajka
  • 200g cukru/erytrlolu/ksylitolu
  • 200ml oleju (słonecznikowy/rzepakowy)
  • 200ml mleka
  • 250g mąki pszennej (lub gotowej mieszanki mąk bezglutenowych „do ciasta”)
  • 200g suchego, zmielonego maku (nie z puszki, można kupić zmielony mak w torebkach)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia – likier brzoskwiniowy (ok. 100ml) lub szklanka osłodzonej, mocnej herbaty z cytryną

masa owocowa:

  • 5 soczystych, dojrzałych, świeżych brzoskwiń lub duża puszka brzoskwiń w zalewie
  • 2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu (w przypadku brzoskwiń z puszki można pominąć)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny

ew. beziki (u mnie kupione w cukierni do dekoracji)

Bardzo dobre ciasto z makiem i brzoskwiniami – przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.

Masa serowa:
Niezmielony, zwykły biały ser – zblendować dodając jajka, cukier i wanilię. Gotowiec „wiaderkowy” wystarczy zmieszać z resztą składników.
Odstawić na czas przygotowania ciasta.

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut).
Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wsiać porcjami przez sitko do jajecznej masy. Wymieszać na niskich obrotach miksera lub przy pomocy łyżki.
W ten sam sposób (choć już bez sitka) dodać mak.
Masę wlać do formy wyłożonej papierem.
Na wierzchu łyżką wyłożyć punktowo masę serową.
Do ciasta włożyć do spodu patyczek od szaszłyka lub widelec i wykonać ruchy jakby pisało się szlaczki – falki, od brzegu do brzegu formy.
Dzięki temu masy lekko się przemieszają.
Ciasto wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 30 -35 minut.
Wyjąć z pieca, postawić na metalowej kratce, ostudzić.
Ponakłuwać ciasto wykałaczką i nasączyć likierem brzoskwiniowym albo połową szklanki osłodzonej herbaty z cytryną.

Brzoskwinie sparzyć, naciąć na krzyż, obrać ze skórki, pokroić.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odstawić.
Owoce przełożyć do rondla, dodać cukier, 3 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewać mieszając do lekkiego rozpadnięcia owoców (3-4minuty).
Mąkę wymieszać w kubeczku z 3 łyżkami zimnej wody. Powstałą emulsję wlać do owocowej masy intensywnie mieszając całość.
Masa powinna zgęstnieć. Odstawić z ognia.
Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, nie gotować.
Gorącą masę wyłożyć na wierzch ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować pokruszonymi bezikami lub pozostawić bez niczego.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

ciasto z makiem i brzoskwiniami

ciasto z makiem i brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    4 września, 2021, 7:30 pm

    Mniam 😋 Wygląda pysznie🤗 Dziękuję za przepis….mam nadzieję, że zagości u mnie na stałe. Pozdrawiam 😀

    1. Beata Królikiewicz
      6 września, 2021, 7:19 am

      Daj znak jak poszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)