Makaron z cukinią i boczniakami
Makaron z cukinią i boczniakami, kremowe, piętnastominutowe, pyszne danie, do którego dorzuciłam też pokrojone kawałeczki wędzonego kurczaka. Komu nie po drodze z mięsem, rzecz jasna – pomija. Jest wystarczająco pysznie i odżywczo.
Wiecie jak to jest z takimi obiadami. Pół biedy jeśli wszyscy domownicy są wege, nie ma kombinacji. Kto ma mięsożerców na stanie musi się nieco nagimnastykować:)
Jeśli jednak decydujemy się na mniejszą ilość mięsa w diecie, trzeba baczniej zwracać uwagę na uzupełnienie białka i żelaza. W innych posiłkach powinny znaleźć się jajka, kasze, płatki zbożowe, groch, fasola czy soczewica. Przejście na dietę wege wymaga dużej uważności, sami wiecie. Żeby dostarczyć sobie tyle żelaza ile zawiera przeciętny schaboszczak, trzeba zjeść 7 kg szpinaku. Siedem kilo! Biorąc pod uwagę, że standardowe opakowanie z marketu waży 250g, to by bilans się zgadzał trzeba by wciąć 28 paczek:)
W przypadku niedoborów, w pierwszej kolejności lecą włosy i paznokcie. Także z rozwagą, z rozwagą:)
Makaron z cukinią i boczniakami – składniki (na dwie osoby):
- 250g ulubionego, raczej grubszego makaronu
- duża, najlepiej biała cebula
- 250g boczniaków
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- mała, młoda cukinia w miękkiej skórce (ok. 200- 300g)
- 2 ząbki czosnku
- ew. 150 ml śmietanki 30 – 36% lub 2-3 łyżki zwykłej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju i łyżeczka masła do smażenia
- łyżeczka tymianku, świeżo zmielony pieprz, sól
- łyżka soku z cytryny
- łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
- ew. 150g pokrojonego w kostkę, wędzonego kurczaka lub dobrej szynki
- ew. łyżka, dwie tartego parmezanu do posypania
Makaron z cukinią i boczniakami – przepis:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Zachować pół szklanki wody z gotowania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, boczniaki w paski, czosnek drobno posiekać, pomidorki przekroić na połówki, cukinię pociąć w plasterki lub kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem.
Wrzucić cebulę i grzyby, i podsmażać na średnim ogniu kilka minut mieszając, aż nieco zmiękną.
Kiedy grzyby i cebula są prawie miękkie (zwykle po 5-6 minutach) dodać posiekany drobno czosnek, ew. pokrojonego kurczaka czy paseczki szynki, pomidorki i pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię. Smażyć wszystko jeszcze dwie minuty.
Do warzyw na patelni dodać ugotowany makaron i pół szklanki wody z jego gotowania, wymieszać. Dać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać przyprawy i śmietankę. Podgrzewać na mocnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Wszystko posypać startym serem i siekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)