Kawa parzona na zimno – cold-brew
Kawa parzona na zimno – cold – brew (wym. “kold bru”) to orzeźwiający napój o właściwościach lekko pobudzających, choć nie aż takich jakie posiada tradycyjna kawa z ekspresu czy kawiarki. Kawę zalewa się wodą w temperaturze pokojowej i odstawia na 9-12 godzin. To dobry pomysł na podanie jej latem, bo trzymana w lodówce może stać tam i trzy dni. Zatem dzbanek, parę łyżek kawy i jest przyjemny zapasik.
Tak przygotowany napój jest mniej kwaśny i bardziej delikatny w smaku od swojej wersji klasycznej.
Smakosze mówią, że lepiej, by ziarna były zmielone niezbyt drobno, ale ciut drobniej niż zwykły, drobny cukier. Marketowo zmielone mają zbyt miałką konsystencję, i po zaparzeniu na zimno niekoniecznie będą nam smakować. Z cukrem czy bez, z mlekiem skondensowanym lub zwykłym, lanym po lodzie,by powstały te malownicze smugi – cudne! Spróbuj!
Taki sposób parzenia na zimno można zastosować również parząc zieloną czy czarną herbatę. Też jest super!
Zobacz też przepis na kawę z tonikiem
Kawa parzona na zimno – cold brew – składniki (na 1 porcję):
- na 1 szklankę (250ml) wody – czubata łyżka średnio zmielonej kawy
(można prosić w sklepach z kawą o specjalne zmielenie lub zmielić samemu) - ew. cukier, mleko roślinne, zwykłe lub skondensowane, kostki lodu
Ilość mielonej kawy wydaje się duża, jednak trzeba pamiętać, że nie uwalnia ona tyle substancji jak w tradycyjnym parzeniu, i nie ma co się obawiać o mocny efekt, będzie delikatniej.
Kawa parzona na zimno – cold brew – przepis:
Kawę zalać zwykłą wodą w temperaturze pokojowej – ok. 20 – 25 stopni i odstawić do lodówki na 9-12 godzin.
Można podać z dodatkiem cukru, lodu, mleka czy mleka skondensowanego.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)