ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i sezonowymi owocami. Letnie, pysznie wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość. Kubek mleka i jest z tego dużo radości.
Drożdżowe wyrabia się ręcznie lub mikserem z kocówkami haki. Kto lubi drożdżowe ciasto powinien jak najprędzej zaopatrzyć się w takie urządzenie, bo jest nieocenione. Wlewasz, wsypujesz składniki i miesza. Bez brudzenia rąk, bez bałaganu w kuchni i uciążliwego w skrobaniu blatu. Robię na pamięć. Chlup drożdże do ciepłego mleka. Nawet te suche daję ostatnio wcześniej, bo zauważyłam, że dzięki temu, ciasto szybciej rośnie niż przy bezpośrednim wsypaniu ich do miski z mąką.
Dwie nieduże keksówki drożdżowca w wersji letniej, z malinami, jagodami, porzeczkami, z czym tam kto chce.

Pani Iwonko, jak ja tęsknię za Pani sklepikiem. No bardzo.

Ciasto drożdżowe z serem i owocami – składniki (na dwie małe keksówki 21×11 lub jedną dużą 30cm) :

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (250ml) ciepłego, niegorącego mleka
  • 4  łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży(1 op.) lub 20g świeżych
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego, niegorącego masła

Do środka:

  • 300g białego, tłustego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej lub  proszku – budyniu waniliowego(60g)
  • ok 1,5 szklanki owoców, mogą być mrożone – truskawki, jagody, maliny, borówki, porzeczki

Na kruszonkę – 70 g masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru – zagnieść palcami na okruchy, w razie potrzeby dodać nieco więcej mąki

Dwie małe keksówki posmarować masłem.
Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypać/wkruszyć drożdże, dodać  łyżkę cukru, łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce i zaczekać ok. 15 minut, aż drożdże lekko się podniosą.
Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn z drożdży, dodać jajko, cukier i szczyptę soli i zagniatać ciasto ok. 10 minut.
Dodać stopione masło i zagniatać do wchłonięcia. Ciasto będzie dość luźne, nie szkodzi.
Odstawić w ciepłe miejsce, na godzinę półtorej, przykryte ściereczką do podrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ser rozgnieść porządnie widelcem, dodać jajko, cukier i mąkę lub budyniowy proszek, wymieszać.
Blat posypać obficie mąką, omączoną dłonią wyłożyć ciasto i podzielić je na dwie części
Każdą część rozgnieść ręką lub wałkiem na prostokąt. Podsypać go dość mocno mąką by się nie kleiło.
Na środku każdego prostokąta ułożyć masę serową i posypać ją możliwie równomiernie połową owoców. Mrożonych – nie rozmrażać. Nie należy przesadzić z ilością by nie powstał zakalec.
Przy pomocy szerokiej szpatułki zwinąć każde ciasto w roladkę. Przeciąć roladkę wzdłuż na pół i dwie części spleść jak sznurek, byle jak. Wiem, rozwala się, nie szkodzi.  Ważne by udało się je przerzucić je do wysmarowanej masłem foremki. Posypać kruszonką.
Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) grzałka góra dół. Piec ok. 50 minut.
Jeśli ciasto wcześniej zacznie mocno się rumienić, można je okryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Niecierpliwi mogą wstawić ciasto bez rośnięcia w formach do zimnego piekarnika i piec 60 minut.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

ciasto drożdżowe z serem i owocami

ciasto drożdżowe z serem i owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie