Truskawki pieczone z kruszonką (crumble)
Truskawki pieczone z kruszonką (crumble) – dwa przepisy – tradycyjny oraz dla osób omijających gluten i cukier szerokim łukiem. Obie wersje pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, deser robi się “od ręki”. Najprostsza rzecz na świecie.
Nie ma nic pyszniejszego od truskawek, których pojawienie zapowiada lato, może tylko truskawka z piekarnika jest w stanie rywalizować z samą z sobą pod względem smaku:)
Trzeba mieć jakieś żaroodporne naczynka lub jedno duże i 25 – 30 minut czasu. Tyle trwa zapiekanie. Jeszcze chwila czekania, żeby nie poparzyć buziola i …OMG!
W taki sam sposób można przygotować maliny, brzoskwinie, śliwki, drylowane wiśnie, jabłka, gruszki albo mieszankę wszystkich owoców.
Kruszonka zawiera cukier lub ksylitol czy erytrol. Dosładzanie samych owoców ma sens, jeśli ktoś jest słodyczolubem jak ja. Daję pół łyżeczki na miseczkę, ale wiem, że niektórzy nie potrzebują tylu słodkich wrażeń. Najbardziej smakuje mi tu ciemny cukier dark muscovado albo cukier trzcinowy.
Można dorzucić gałkę lodów. Albo trochę śmietany. Albo jogurtu.
zobacz też przepis na najlepszą tartę z truskawkami
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Truskawki pieczone z kruszonką (crumble) – składniki (na 4 porcje):
- 500g truskawek
- 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu lub cukru waniliowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
kruszonka:
- 110g mąki pszennej lub owsianej (w wersji bez glutenu – 80g mąki ryżowej i 40g mąki/skrobi ziemniaczanej)
- 60g cukru demerara, zwykłego białego lub ksylitolu/erytrolu
- 75g masła (zimnego, bez oleju)
- ew. dwie łyżki migdałowych płatków
- odrobina soli
do posypania – siekane pistacje lub migdałowe płatki
Truskawki pieczone z kruszonką (crumble) – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Owoce umyć, pozbawić szypułek (nożykiem lub plastikową słomką, wbijasz w owoc i szypułka zostaje na słomce). Duże owoce pokroić na części, mniejsze można zostawić w całości. Ułożyć je w miseczkach do zapiekania.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, dodać mąkę i cukier, zagniatać wszystko rozcierając palcami na okruchy.
Powstałą kruszonką i ew. płatkami migdałów posypać owoce.
Piec na środkowej półce piekarnika do zrumienienia, ok. 30 minut.
Uwaga – deser jest bardzo gorący, po wyjęciu z pieca powinien nieco ostygnąć.
Truskawki mogą lekko kipieć.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)