prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych

Prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych

Prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych, bardzo aromatyczna i esencjonalna, cud miód i orzeszki. Przebija smakiem klasyczną, babciną wersję, serio! Może występować w różnych wariantach, zarówno wege na bulionie warzywnym albo i zwykłej wodzie, ale też na bulionie/rosole z mięsa. Sami wybierzcie próbując, czy czujecie różnicę w smaku. Przygotowuję ją na różne sposoby, uzależniając sposób podania od tego, czym dysponuje moja lodówka. Doprawianie, dosmaczanie zupy, dodatki i posypki to sprawa wielu czynników, głównie fantazji:)
Ale baza pozostaje niezmiennie ta sama: pieczone ok. 30 minut pomidorki koktajlowe, duża główka czosnku i cebula. Gdy nie chcemy, by nasz żołądek przypominał balonik – pomijamy cebulę. Kto nie ma z tym problemu, niech daje, będzie pyszniej.
Dorzucam nieraz do zupy okruchy sera feta i podprażone na suchej patelni, grubo krojone orzechy włoskie. Albo strzępki mozzarelli i chrupiące pestki dyni lub słonecznika. Albo kroję solidne kromki bułki czy bagietki i szykuję grzanki przykryte zwyczajnym serem gouda.

A Tomek winszuje sobie do zupy makaron. Wszystko mu jedno w jakim kształcie. Pomidorowa musi być z makaronem i koniec. Nie dyskutuję. Gotuję wodę w czajniku, zalewam świderki czy wstążki, niech mu będzie:)
Pozostaje kwestia zabielania. Często pomijam. Ale jeśli zupa nie jest na bulionie, dodatek łyżki mascarpone, śmietanki lub śmietanki czy mleka kokosowego przyda się dla uzyskania bardziej bogatego smaku. Włosi i Grecy skrapiają wszystko oliwą, często aromatyzowaną czosnkiem lub ziołami. Polak i Francuz chętniej dorzuci łyżeczkę masła. Także – próbujcie różnych wersji!

W wolnej chwili warto zajrzeć na portal Przepisy.pl.

Prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych – składniki (na 3-4 porcje)

  • 500g pomidorków koktajlowych
  • duża główka czosnku lub dwie mniejsze
  • średniej wielkości cebula (biała lub żółta)
  • świeżo zmielony pieprz, szczypta lub dwie ostrej, mielonej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka soli, 1/6 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu (można pominąć)
  • ew. 2-3 suszone pomidory z oleju – warto dać
  • 250 ml bulionu lub wody
  • łyżka sera mascarpone lub 3 łyżki śmietanki 30 – 36% , ew. 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 100 g sera feta lub mozzarella
  • siekana bazylia lub natka pietruszki do posypania
  • kilka kropli oliwy z oliwek

do podania – podpieczone w piekarniku lub na patelni kromki bułki/bagietki z plastrem sera lub zwyczajny, dobry chleb

Prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych – przepis:

Dno naczynia żaroodpornego czy ceramicznej formy do pieczenia skropić olejem lub oliwą.
Na jego dnie ułożyć pomidorki, przekrojoną w poprzek na pół główkę czosnku, rozcięciem do góry i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Warzywa skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Formę wyjąć z pieca.
Upieczone pomidory, cebulę i czosnek (wyciśnięty ręką z łupinek) i suszone pomidory przełożyć do misy blendera lub garnka i zblendować na krem.
Do zblendowanych warzyw dodać bulion lub wodę i przyprawy, mocno podgrzać.
Dodać mascarpone lub śmietankę, wymieszać.
Przelać do miseczek, skropić oliwą, do każdej porcji włożyć trochę pokruszonego/porwanego sera.
Wszystko posypać siekaną zieleniną.

prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych
prosta i pyszna zupa z pomidorków koktajlowych

Mówię Wam – niebo na talerzu!



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie