makaron z krewetkami i szparagami

Makaron z krewetkami i szparagami

Makaron z krewetkami i szparagami – pychota! Przygotujesz w 10 -15 minut, serio!
Idzie szybciuśko, bo gotujesz makaron i na ostatnie 5 minut dorzucasz do garnka pokrojone na kawałki szparagi. W tym samym czasie na patelni jedzie z koksem reszta, czyli krewetki. Łączysz, doprawiasz i masz danie jak z najlepszej restauracji! Na każdy codzienny czy świąteczny obiad z gośćmi będzie w sam raz.
Dobrze jest mieć pod ręką łyżkę cedzakową lub durszlak do wyłowienia makaronu, trzeba go bez wody, razem ze szparagami przerzucić do patelnię.
Rzecz jasna, szparagi dają się podmieniać na coś innego lub można je pomijać całkowicie, zdaję sobie sprawę, że może nie każdy kocha je tak ślepą miłością jak ja. W sezonie szparagi jadam z wszystkimi posiłkami, oszczędzając tylko owsiankę:)
Na patelnię z krewetkami można wrzucić zamiast nich krojone pomidorki koktajlowe, suszone pomidory z zalewy, szpinak, rukolę czy nawet grzyby. Jednakowoż – szparagi to królewskie, pyszne warzywo, mój organizm uznaje, że wiosna bez szparagów się nie liczy.

A jak u Was z zamiłowaniem do tego zieloniutkiego czy białego, długiego warzywka, po którym siusia się inaczej? Ten specyficzny zapach w łazience to z powodu związków siarki, w które szparagi są zasobne. Jednak nie każdy odczuwa zmianę. Ma to podobno związek z osobniczą właściwością organizmu do wyczuwania zapachów, jak z perfumami. Każdy czuje trochę inaczej. Odczuwasz zmiany? 🙂

Makaron z krewetkami i szparagami – składniki (na 2-3 osoby):

  • 250g makaronu grube wstążki lub innego ulubionego
  • 5-6 szparagów (zielonych lub białych, białe trzeba obrać obieraczką ze skórki)
  • ok. 220g obranych krewetek średniej wielkości lub dużych (zamrożone – rozmrozić na sicie)
  • ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina (można pominąć ale z winem smakuje lepiej. Alkohol ulatnia się, bez obawy o dzieci)
  • szczypta chilli, 1/4 – 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% lub chlust (2 łyżki) oliwy z oliwek + łyżka soku z cytryny
  • siekana natka pietruszki lub koperek

Makaron z krewetkami i szparagami – przepis:

Szparagi umyć, jeśli białe – obrać obieraczką. Odłamać końce z najszerszej strony, ułamią się tam gdzie nie ma już twardego łyka.

Makaron wrzucić do dużej ilości wody, gotować wg. przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania wrzucić pokrojone w centymetrowe kawałki szparagi.
Kiedy szparagi się gotują, w dużej patelni lub szerokim rondlu podgrzać łyżkę oliwy lub łyżeczkę masła.
Na podgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i po 30 sekundach – obrane krewetki.
Podsmażyć je niecałą minutę po każdej stronie. Wlać wino, mocno podgrzać minutę, wyłączyć ogień.
Od razu dodać makaron ze szparagami wyłowiony z garnka, dodać sól, chilli, przemieszać.
Wszystko zalać śmietanką, wymieszać, podgrzać na dużym ogniu minutę, by śmietanka lekko zgęstniała. Krótko, krewetki przy długim podgrzewaniu stają się gumowate.
Posypać wszystko zieleniną.

makaron z krewetkami i szparagami
makaron z krewetkami szparagami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie