Soczysty kurczak z grilla
Soczysty kurczak z grilla lub grillowego piekarnika, na wypadek gdyby pogoda zrobiła nam psikusa:)
Przygotowałam go tym razem w bardzo aromatycznej, głębokiej w smaku marynacie na bazie soku z pomarańczy, limonek i cebuli. Jest sztos!
Kurczak bardzo nam smakował, był soczysty, mocno rumiany, opinie domowników były bardzo entuzjastyczne:)
Majówkę w tym roku mieliśmy deszczową, jestem wygłodniała spotkań i biesiadowania, czekamy na grillowych gości stęsknieni jak chyba nigdy dotąd. Co za czasy!
By kurczak z grilla był odpowiednio soczysty, mięciuśki i bogaty w smak trzeba go potrzymać w marynacie, to sprawa oczywista.
Mięso lubi nasiąkać nie krócej niż godzinę, choć i półgodzinne wylegiwanko da lepszy efekt niż nic.
Najlepiej jednak kurę zalać emulsją kilka godzin wcześniej. Mając na uwadze moje roztargnienie i skłonność do zapominań pakuję tam mięso w przeddzień, i mam pewność, że następnego dnia wszystko pójdzie jak trzeba, a opinia gości będzie zadowalająca:)
By marynata spowodowała te wszystkie pożądane wrażenia, dobrze jest dać do niej coś kwaśnego, słonego i słodkiego.
Kwaśne – np. sok z cytryny lub pomarańczy, łagodny ocet, keczup i musztarda i …dżem lub powidła (jest i słodko i kwaśno), sos sojowy – słodki i słony, miód, syrop klonowy, cukier – biały, trzcinowy, ciemny, czosnek, cebula i przyprawy – jakie sobie Państwo winszują.
Specjalistą od grillowego sprzętu jest marka Weber – www.weber.com. Kiedy mój taras po remoncie (to już zaraz, tuż, tuż) odzyska dawny blask, pewnie poszaleję u nich z zakupami, bo wybór jest imponujący i robi wrażenie.
Wiedzieliście, że na grillu można zrobić gofry? Albo pizzę? Albo ustawić kociołek żeliwny, jak ten z ogniska? Żeliwna patelnia, wkład do gofrów i kanapek, wok, ruszt do przypiekania Sear Grate – proszszsz bardzo. Mają cały zestaw akcesoriów do różnego rodzaju potraw z serii GBS (Gourmet Barbecue System). System ten opiera się na dwuczęściowym ruszcie z wymiennym środkiem, w którym można umieścić przystosowane akcesoria.
Trzydaniowy obiad z grilla – nie ma sprawy!
Do rzeczy. Przepis.
I dodaję zdjęcie tarasu myśląc, że za miesiąc, góra dwa będzie wyglądał jeszcze lepiej, a spotkania z porządnym grillem na nim staną się faktem.
O marzeniach trzeba mówić głośno, prawda?
Soczysty kurczak z grilla – składniki (na 3-4 osoby):
- 10 podudzi lub udźców z kurczaka
Marynata:
- sok z wyciśnięty z dwóch pomarańczy i dwóch limonek (ew. cytryn)
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- duża cebula starta na drobnych oczkach tarki
- gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki tabasco
- 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju roślinnego
Jeśli macie domową, smażoną skórkę pomarańczową – można dorzucić łyżeczkę.
Soczysty kurczak z grilla – przepis:
Mięso ze skórą ponacinać w najgrubszych miejscach (2-3 nacięcia wzdłuż). Dzięki temu marynata dotrze do wnętrza, a podczas pieczenia kurczak szybciej będzie gotowy.
Składniki marynaty wymieszać.
Mięso włożyć do dużej, grubej torebki foliowej, najlepiej z zipem, wlać tam 4/5 ilości marynaty.
Pomasować wszystko przez folię, by emulsja możliwie równo pokryła kurczaka.
Włożyć do lodówki. W trakcie marynowania dobrze jest pakunek obrócić kilka razy, by płyn dotarł w każde miejsce.
Można też tradycyjnie włożyć kurę do naczynia i zalać wszystko emulsją. Przemieszać dwa czy trzy razy w trakcie. Odstawić do marynowania na najmniej pół godziny, kilka godzin albo nawet całą noc.
Grillujemy na mocno rozgrzanym ale żarzącym się (bez płomienia) brykiecie lub węglu.
Ruszt grilla posmarować papierowym ręcznikiem lekko nasączonym olejem.
Ułożyć mięso na kratce. Grillować ok. 10 minut z każdej strony, najlepiej pod pokrywą.
W wersji z piekarnikiem – ułożyć mięso na półce – kratce grillowej, w środkowej części piekarnika.
Ustawić funkcję termoobieg i piec kurczaka ok. 30 minut.
Po upieczeniu skropić mięso pozostawioną marynatą i od razu podawać.
Wpis został przygotowany przy współpracy z Partnerem bloga – marką Weber.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Woow wygląda apetycznie, muszę spróbować sama zrobić . Chociaż jestem początkująsą kuchareczką to eksperymentuje w kuchni z nowymi przepisami, czesto wyszukuje przepisy na obiad tutaj http://cozjesz.pl/ słą łatwe i proste w przygotowaniu.