Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska – ze składników, które często znajdują się w kuchennych szafkach. Sałatka tak banalna, że aż zastanawiałam się, czy warto ją wrzucać na stronę, bo kto by nie znał tego przepisu. A jednak za każdym razem jako jedna z pierwszych znika ze stołu i prawie zawsze ktoś pyta o przepis. Znaczy – dać muszę. Niech wybaczą starzy wyjadacze sałatkowi, nie burczcie i nie marudźcie:)
Prosta, smaczna, zawsze znajduje wielu amatorów, choć połączenie wydaje się niezbyt oryginalne. No ale czy np. PRL-owska sałatka jarzynowa jest jakimś oryginałem? A za każdym razem w okolicach świąt bije na blogu rekordy popularności.
Osobiście sałatkę meksykańską bardzo lubię. W ogóle – lubię majonez i majonezowe sałatki. W czasie oszczędzania kalorii, majonez mieszam pół na pół z gęstym jogurtem.
Na kolację albo sobotnie odpoczynki, spotkania, przyjęcia – niekłopotliwą i smaczną sałatkę meksykańską polecam, zawsze stanowi miłe urozmaicenie na stole. Nie ma osoby na świecie, która nie poradziłaby sobie z jej przygotowaniem. Każdy da radę, nawet zupełnie początkujący kuchcik. Trzeba koniecznie pamiętać o przepłukaniu fasolki, czerwona zalewa, jeśli pozostanie w sałatce spowoduje powstanie mazistej, nieapetycznej konsystencji.
Warto pozostawić trochę kukurydzy, kilka fasolek czy kosteczek sera do rozrzucenia na wierzchu sałatki. Nieubrudzone sosem kawałeczki sprawiają, że całość wygląda bardziej apetycznie.
Zobacz też inne przepisy na sałatki
Sałatka meksykańska – składniki:
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- biała część pora
- 4 plastry ananasa z puszki
- mała, czerwona papryka lub pół dużej
- 200 g sera żółtego, najlepiej o wyraźnym smaku
- ew. mała, usmażona lub upieczona pierś z kurczaka (ok. 200g)
- pół małej, czerwonej cebuli (można pominąć)
- 3-4 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili (tak duża jak lubisz)
- siekana natka zielonej pietruszki do posypania
Sałatka meksykańska – przepis:
Kukurydzę oraz fasolkę wrzucić na sitko i przepłukać pod zimną wodą. Pozostawić kilka minut do odsączenia.Wrzucić do większej miski.
Białą część pora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Zalać wrzątkiem. Po minucie – dwóch, przelać na sicie zimną wodą, odsączyć i dodać do kukurydzy i fasolki.
Ananasa, paprykę, żółty ser, oraz mięso z kurczaka pokroić na ok. półcentymetrowe kostki. Dorzucić do pozostałych składników.
Wszystko osolić, dodać słodką paprykę, chilli, majonez i delikatnie przemieszać. Energiczne mieszanie sprawi, że fasolka rozpadnie się w nieapetyczną maź.
Sprawdzić czy sałatka jest wystarczająco słona i ewentualnie dosolić lub podostrzyć.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten baner, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)