jajka faszerowane ze szprotką

Jajka faszerowane ze szprotką

Jajka faszerowane ze szprotką – pyszną, chrupiącą pastą z dodatkiem szprotki – wędzonej lub z oleju. Na zastępstwo nada się też puszkowa sardynka.
Świąteczne śniadanie jajkiem stoi, tak nakazuje tradycja i…rozsądek. Jajko to przecież skarbnica minerałów i substancji odżywczych, zatem zwłaszcza na przedwiośniu ma duże znaczenie dla wzmocnienia nieco rozleniwionych organizmów. Chciałam napisać – podupadłych kondycyjnie, ale kto podupadł ten podupadł, niektórzy przecież ćwiczyli zawzięcie i porządnie się odżywiali:)
Także – super pomysłem są pasty jajeczne, którymi można wypełnić połówki ugotowanych białek. Pięknie wyglądają na stole, kuszą rozmaitością smaków, chce się sięgnąć i po te i po tamte…
W połączeniach składników nie ma ograniczeń. Starte buraki, śledzie,szpinak, zioła, dodatki serów i dowolna kombinacja warzyw i przypraw.

Zobacz też inne przepisy na jajka faszerowane

Jajka faszerowane ze szprotką – składniki (na 6 jaj, czyli 12 połówek) :

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 5-6 wędzonych szprotek bez ogonka (w zastępstwie – z oleju)
  • 3-4 korniszony lub nieduży ogórek konserwowy
  • 3-4 rzodkiewki
  • dwie łyżki siekanego koperku
  • filecik anchois (ostatecznie można pominąć jeśli nie mamy)
  • duża szczypta pieprzu, sól do smaku
  • czubata łyżka majonezu i gęstego jogurtu naturalnego (można mieszać w dowolnych proporcjach)
  • łyżeczka ostrej musztardy (można dać też łyżeczkę francuskiej)
  • 2-3 włoskie, posiekane orzechy

Jajka faszerowane ze szprotką – przepis

Jajka przekroić na połówki.
Przy pomocy łyżeczki lub nożyka wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki.
Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Łyżkę posiekanych odłożyć do dekoracji.
Do żółtek dodać szprotki, filecik anchois, majonez lub jogurt, musztardę, rozgnieść wszystko widelcem na gładką pastę.
Wymieszać z ogórkiem, rzodkiewką i siekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Powstałą pastą napełnić połówki jajek. Udekorować odłożoną siekaną rzodkiewką, ogórkiem i kawałeczkiem orzecha.

jajka faszerowane ze szprotką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)