Jajka faszerowane ze szprotką
Jajka faszerowane ze szprotką – pyszną, chrupiącą pastą z dodatkiem szprotki – wędzonej lub z oleju. Na zastępstwo nada się też puszkowa sardynka.
Świąteczne śniadanie jajkiem stoi, tak nakazuje tradycja i…rozsądek. Jajko to przecież skarbnica minerałów i substancji odżywczych, zatem zwłaszcza na przedwiośniu ma duże znaczenie dla wzmocnienia nieco rozleniwionych organizmów. Chciałam napisać – podupadłych kondycyjnie, ale kto podupadł ten podupadł, niektórzy przecież ćwiczyli zawzięcie i porządnie się odżywiali:)
Także – super pomysłem są pasty jajeczne, którymi można wypełnić połówki ugotowanych białek. Pięknie wyglądają na stole, kuszą rozmaitością smaków, chce się sięgnąć i po te i po tamte…
W połączeniach składników nie ma ograniczeń. Starte buraki, śledzie,szpinak, zioła, dodatki serów i dowolna kombinacja warzyw i przypraw.
Zobacz też inne przepisy na jajka faszerowane
Jajka faszerowane ze szprotką – składniki (na 6 jaj, czyli 12 połówek) :
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 5-6 wędzonych szprotek bez ogonka (w zastępstwie – z oleju)
- 3-4 korniszony lub nieduży ogórek konserwowy
- 3-4 rzodkiewki
- dwie łyżki siekanego koperku
- filecik anchois (ostatecznie można pominąć jeśli nie mamy)
- duża szczypta pieprzu, sól do smaku
- czubata łyżka majonezu i gęstego jogurtu naturalnego (można mieszać w dowolnych proporcjach)
- łyżeczka ostrej musztardy (można dać też łyżeczkę francuskiej)
- 2-3 włoskie, posiekane orzechy
Jajka faszerowane ze szprotką – przepis
Jajka przekroić na połówki.
Przy pomocy łyżeczki lub nożyka wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki.
Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Łyżkę posiekanych odłożyć do dekoracji.
Do żółtek dodać szprotki, filecik anchois, majonez lub jogurt, musztardę, rozgnieść wszystko widelcem na gładką pastę.
Wymieszać z ogórkiem, rzodkiewką i siekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Powstałą pastą napełnić połówki jajek. Udekorować odłożoną siekaną rzodkiewką, ogórkiem i kawałeczkiem orzecha.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)