pierożki drożdżowe arabskie yassi

Drożdżowe pierożki arabskie YASSI – pycha!

Drożdżowe pierożki arabskie Yassi – wykonywane są ze smażonych na patelni, przepysznych placuszków, w których podczas smażenia tworzą się dziurki. Ciasto wygląda wtedy jak miękka gąbka, idealna do polania jakimś sosem. Ależ to jest dobre. No dobre nieziemsko! I łatwe! Wcale nie trudniejsze niż nasze naleśniki. Pamiętacie algierskie naleśniki baghir? To ta sama technika.
Dla mnie to hit hitów, sto razy wolę je niż amerykańskie pankejki, są bardziej od nich miękkie, wilgotne, mają te charakterystyczne dziurki, które powodują, że czymkolwiek je polejesz, smak przeniknie do środka.

W zasadzie na usmażeniu placuszków mogłaby się rzecz skończyć. Polewasz sosem, syropem klonowym, miodem albo skrapiasz wszystko wodą z cukrem i cytryną. Myślałam, że lepiej się już nie da… ale podejrzałam nowy sposób i przepadłam.
Jest pysznie. Na placuszki smażone tylko po jednej stronie nakłada się jakiś farsz. Np. siekane, włoskie orzechy. Potem sklejasz taki placuszek jak pierożek. Układasz w naczyniu posmarowanym masłem. Polewasz wszystko słodkim syropem i stopionym masłem. Albo wrzucasz pierożki do syropu. Jednak polewam:)

No orgia smaku! Odchudziłam trochę przepis. Dla przyzwoitości. Oryginalnie do nasączenia potrzebny jest syrop z 3 szklanek cukru. Do niego wrzuca się na chwilę pierożki. Wiecie, że arabskie słodycze są nafaszerowane słodyczą po pachy. Nie dałam rady dać sobie przyzwolenia na aż taką rozpustę. Choć karnawał, to jednak wiosna za pasem:)
Nie wiem co tureckie/algierskie/syryjskie gospodynie na napakowanie pierożków farszem z białego sera, bo same orzechy z oryginału uznałam za wypełnienie zbyt suche. To spolszczona, przepysznościowa wersja. Oryginalnie wykonuje się w różnych wersjach, także z mięsem.
Bajeczne. Łatwo się sklejają, nie ma z nimi wiele roboty. A smak… jednak nie rezygnujcie z odrobiny masła. Czyni cuda.

Drożdżowe pierożki arabskie Yassi – składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki (300g)
  • 1 szklanka kaszy manny (160g)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • szczypta (na końcu łyżeczki) soli
  • 2 szklanki ciepłej, niegorącej wody

farsz:

  • 200g białego sera
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich  jeśli ktoś nie lubi może pominąć)

syrop do do polania:

  • 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (90g)
  • 1 i 1/2 szklanki wody (325 ml)
  • 3 łyżki soku cytryny

w wersji oryginalnej – 3 szklanki cukru, 3 szklanki wody, plasterek cytryny

  • łyżka masła do wysmarowania formy
  • 60 g stopionego masła do skropienia pierożków.

2 łyżki siekanych pistacji lub orzechów włoskich do posypania

Drożdżowe pierożki arabskie Yassi – przepis:

Składniki na syrop – wodę i cukier włożyć do rondelka i gotować ok. 8 minut. Dodać sok z cytryny, ostudzić.

Do szklanki (250 ml) ciepłej wody wsypać/wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać by nie było grudek. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce by zaczyn lekko się napowietrzył.

Wszystkie pozostałe składniki ciasta – mąkę, kaszę mannę, sól i wodę razem z drożdżowym zaczynem zmieszać w jednym naczyniu, można to zrobić mikserem lub trzepaczką.
Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej emulsji, podobnej  jak w cieście naleśnikowym, powinno spływać z łyżki.  W razie potrzeby należy dodać więcej wody.

Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlać parę kropel oleju i rozprowadzić je po powierzchni.
Dużą łyżką wykładać cienko porcje ciasta, które powinny się rozlać na placuszki średnicy ok. 7-8 cm.
Smażyć po jednej stronie, na średnim ogniu ok. 6 minut, spód placka powinien być ścięty ale nie rumiany, wierzch nie musi ściąć się do końca. Ułatwi to sklejanie pierożków.
Przekładać na półmisek. Przy drugiej partii nie trzeba już patelni smarować olejem.

Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra-dół. 
Ser na farsz rozgnieść dobrze widelcem, dodać śmietanę, cukier, wymieszać. Dodać siekane, włoskie orzechy, wymieszać.
Na środek każdego placuszka nakładać łyżeczkę farszu i złożyć na pół i zlepić brzegi formując pierożek.
Pierożki układać w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym łyżką masła.
Całość polać roztopionym masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut.
Wyjąć z pieca, polać ostudzonym syropem i posypać siekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi

drożdżowe pierożki arabskie yassi

drożdżowe pierożki arabskie yassi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. CookUp
    27 stycznia, 2021, 5:21 pm

    Piszesz o tym daniu w taki sposób, że natychmiast stajemy się głodni, a zdjęcia tylko podsycają apetyt. Kapitalny pomysł i faktycznie – struktura ciasta sprawia, że doskonale łączy się z sosami. I chociaż klasyczne placki są pyszne to przyjemnie odkryć nowy pomysł, dzięki któremu stają się pyszne do kwadratu, prawda? 😉 Świetny blog!

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 7:44 am

      Bardzo dziękuję. Odkryj je koniecznie, są zaskakujące w strukturze i pyszne:)

  2. agibabu
    28 stycznia, 2021, 12:32 pm

    Czy na pewno właściwy jest przelicznik drożdży? Albo za dużo suchych albo za mało świeżych jak na moje oko

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 1:27 pm

      Tak, zero mi uciekło. Dzięki.

  3. Kasia
    4 lutego, 2021, 12:27 pm

    Coś poszło nie tak 😕moje nie są tak rumiane i puszyste..O sklejeniu nie ma mowy …
    Mam nadzieję, że smak zrekompensuje wygląd 😉
    Pieką się właśnie

    1. Beata Królikiewicz
      4 lutego, 2021, 6:48 pm

      No i jak? Czy w placuszkach zrobiły się dziurki? Rumiane robią się po upieczeniu, po usmażeniu są blade. Jeśli się nie sklejały, być może za bardzo starałaś się zrumienić i wyschły zbytnio. Nie poddawaj się, zróbmy razem jeszcze raz!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)