ciasto krówka kakaowa

Ciasto kakaowa krówka

Ciasto kakaowa krówka jest delikatne, mokre i pyszne. Pomimo wielowarstwowego wyglądu proste w przygotowaniu. Łatwo się kroi i jest bardzo podzielne. Z podanego przepisu wyjdzie wiele porcji.
Biszkopt, krem śmietanowy lub śmietanowo-jogurtowy, krakersy i gotowa masa krówkowa z puszki ułożone w odpowiedniej kolejności sprawiają wrażenie, że działania do wykonania są skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Upieczenie biszkoptu i ubicie śmietany to jedyna czynność wymagająca użycia miksera. Reszta to układanka i mieszanie produktów z listy przepisów.
Jest nieco zmywania, prawda, ale można wytrzymać. No bo część kremu na przykład trzeba zmieszać z kakao. Dzięki temu jedna z warstw ma inny kolor i smak, jest bardziej rozmaicie. Ale od czego mamy zmywarki:)
Biszkopt można upiec w przeddzień składania ciasta i ubijania kremu. Będzie mniej bałaganu, no i odrobinę starszy biszkopt lepiej się kroi. Należy zaopatrzyć się w długi, ostry nóż i pójdzie łatwo. Tortowe ciastko będzie jak malowane. W sam raz na pogaduchy przy kawie. Baaardzo polecam. Ciasto tortowe jak przedwojenne, powiedziałaby moja Babcia:)

Zobacz też przepis na inne Ciasto krówka

Ciasto kakaowa krówka – składniki (na formę ok. 25×35 cm):

biszkopt:

  • 6 dużych jajek (lub 7 małych)
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub gotowej mieszanki mąk bezglutenowych „do ciast”
  • 2 łyżki ciemnego kakao (na zdjęciach jest jasne ładniej wygląda i lepiej smakuje – ciemne)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

do nasączenia:

  • szklanka przegotowanej wody (250ml)
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) lub ksyliotolu/erytrolu
  • 2 łyżki soku z cytryny

lub szklanka (250ml) słabego naparu z osłodzonej kawy

krem:

  • 600 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 ml gęstego jogurtu, np. greckiego (można też użyć więcej śmietanki)
  • 3 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu/erytrolu
  • 4 łyżeczki żelatyny*
  • 2 łyżki ciemnego kakao

*jeśli nie chcemy jej używać, można bez jej udziału zastosować 400ml śmietanki ubitej z 400ml sera mascarpone i cukrem/ksylitolem

do przełożenia:

  • puszka (400ml) masy krówkowej
  • dwie paczki krakersów (razem ok. 200-250g)
  • 250 ml dżemu – z czarnej porzeczki, wiśniowego lub innego, o wyraźnym, kwaśnym smaku

polewa:

100 g gorzkiej czekolady, łyżeczka masła, 3 łyżki śmietanki lub mleka

Ciasto kakaowa krówka – przepis:

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra/dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można zgnieść w kulę, lekko zwilżyć wodą pod kranem, w ten sposób będzie go łatwiej układać.
Białka starannie oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana będzie gęstnieć i kiedy stanie się błyszcząca jest gotowa.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Każdorazowo przemieszać delikatnie pianę łopatką/szpatułką, już bez użycia miksera, do połączenia. 
Następnie w czterech porcjach dodawać wymieszane razem pozostałe, sypkie składniki.
Po każdej porcji wolno przemieszać wszystko łopatką i dopiero dodawać następną. Chodzi o to, by piana nie opadła, zachowała sztywność.
Masę przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut. Pozostawić do ostudzenia w wyłączonym piekarniku.

Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na dwie warstwy.
Pierwszą ułożyć w formie. Nasączyć połową ponczu sporządzonego z wymieszanych składników.
Posmarować dżemem. Jeśli dżem jest twardy, można go krótko zmiksować dla rozluźnienia konsystencji.
Śmietanę ubić na sztywno (uwaga, niezbyt długo, by nie przebić i nie zrobić masła).
Jogurt krótko ubić w osobnej misce. Wlać do śmietanki, wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku (ok. 3-4 łyżki), dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać.
Zahartowaną śmietanką żelatynę wlać do całej, ubitej śmietanki, wprost pod miksujące łopatki miksera.
Połowę kremu odlać do innego naczynia i zmiksować krótko z kakao.
Na ciasto z dżemem wyłożyć śmietanowy krem z 2 łyżkami ciemnego kakao.
Na kremie ułożyć warstwę krakersów.
Masę krówkową w otwartej puszce wstawić do garnka z gorącą wodą, podgrzewać mieszając, aż stanie się płynna. Gdyby w gorącej powstały grudki – zmiksować.
Wylać zygzakami na warstwę krakersów, delikatnie rozsmarować.
Na krówce ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Na krakersy wylać jasną część kremu, rozsmarować.
Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem, zwrócić zwłaszcza uwagę na bardziej suche brzegi.
Blaszkę wstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet całą noc.

Polewa.

Do rondelka włożyć czekoladę połamaną na kawałki, dolać 3 łyżki śmietanki lub mleka i łyżeczkę masła.
Postawić nad drugim rondelkiem z wrzącą wodą i mieszać podgrzewając do połączenia składników. W razie potrzeby, gdyby była za gęsta dodać łyżkę, dwie mleka.
Powstałą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście.

ciasto krówka kakaowa

ciasto krówka kakaowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ela
    26 stycznia, 2021, 1:23 pm

    Właśnie upiekłam biszkopt do tego ciasta, ale mam pytanie, ile kakao trzeba dać do masy śmietanowej?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 8:02 am

      2 łyżki, dopisałam, dziękuję.

  2. Aldona
    25 lutego, 2021, 4:50 pm

    Czy zamiast krakersa może być herbatnik?

    1. Beata Królikiewicz
      25 lutego, 2021, 5:30 pm

      Może.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)