ciasteczka bananowe z orzechami

Ciasteczka bananowe z orzechami

Ciasteczka bananowe z orzechami – robi się migiem. Są miękkie. Nieco chrupiące z zewnątrz. Pyszne! Do kawy. Do herbaty. Z mlekiem.
Rolę jajka pełni tu zgnieciony banan. Im u niego bardziej kropkowana, brązowa skórka tym lepiej. Zatem nawet okaz na pierwszy rzut oka skazany na śmietnik nada się śpiewająco.

Co zrobić z nadmiarem mocno dojrzałych bananów

Jeśli banany osiągają stan tuż przed wyrzuceniem, a mamy ich nadmiar, można je obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzuciwszy do foliowego woreczka – zamrozić. Potem tylko pamiętać o nich że są – to cała sztuka:)
Odrobinę rozmrożone wystarczy potraktować blenderem dodając trochę innych zmrożonych owoców, łyżkę mascarpone/jogurtu/śmietany (nie są konieczne) i mamy lody jak malowane. Zmieniając dodatki można mieć dowolną ilość smaków. Kawa, kakao, czekolada, płatki migdałów, pistacje, masa krówkowa – co tam sobie Państwo wymyślą. W internetach można obejrzeć malownicze filmiki, w których mrożone banany pod wpływem blenderowych ostrzy zmieniają się w gładki, jedwabisty mus. Niby nic specjalnego, ale każdy ma ochotę sięgnąć łyżką po owocową masę.

Ciasteczka bananowe z orzechami są szybkim rozwiązaniem zastępującym sklepowe ciastka na obrzydliwie niezdrowym tłuszczu palmowym. Dla właścicieli niedużego malaksera lub miksera ich zrobienie to chwilka. Siekana czekolada, sezam, rodzynki – dla urozmaicenia można je mieszać i dodawać do woli wg upodobań.
Nie ma na co czekać, doooobre:)

Ciasteczka bananowe z orzechami – składniki (na ok. 20 – 25 ciastek) :

  • 1 średniej wielkości banan
  • 100 g miękkiego masła
  • 80g brązowego cukru (można zamienić na biały lub ksylitol/erytrol)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ew. łyżka masła orzechowego lub tahini (nie jest niezbędna ale z nimi dobrze smakuje)
  • 180 g mąki pszennej (nada się te z bezglutenowa, choć ciasteczka będą miały inną konsystencję)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trzy łyżki siekanych grubo orzechów włoskich lub migdałów

Ciasteczka bananowe z orzechami – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją termoobieg lub jeśli nie mamy – góra/dół.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić, włożyć do misy miksera/malaksera, dodać cukier, wanilię, masło orzechowe lub tahinę.
Utrzeć wszystko na jasny krem.
Dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem lub sodą, solą i siekanymi orzechami. Łyżkę orzechów zachować do posypania ciastek.
Mieszankę wsypać do maślano – bananowej masy.
Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto wykładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem, w porcjach wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczyć.
Posypać siekanymi orzechami, lekko wcisnąć je w masę.
Piec 8-10 minut, do lekkiego zezłocenia ciastek. Będą wydawały się nieupieczone, ale nie piec dłużej, by zbytnio nie wyschły.

ciasteczka bananowe z orzechami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)