Ciasteczka bananowe z orzechami
Ciasteczka bananowe z orzechami – robi się migiem. Są miękkie. Nieco chrupiące z zewnątrz. Pyszne! Do kawy. Do herbaty. Z mlekiem.
Rolę jajka pełni tu zgnieciony banan. Im u niego bardziej kropkowana, brązowa skórka tym lepiej. Zatem nawet okaz na pierwszy rzut oka skazany na śmietnik nada się śpiewająco.
Co zrobić z nadmiarem mocno dojrzałych bananów
Jeśli banany osiągają stan tuż przed wyrzuceniem, a mamy ich nadmiar, można je obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzuciwszy do foliowego woreczka – zamrozić. Potem tylko pamiętać o nich że są – to cała sztuka:)
Odrobinę rozmrożone wystarczy potraktować blenderem dodając trochę innych zmrożonych owoców, łyżkę mascarpone/jogurtu/śmietany (nie są konieczne) i mamy lody jak malowane. Zmieniając dodatki można mieć dowolną ilość smaków. Kawa, kakao, czekolada, płatki migdałów, pistacje, masa krówkowa – co tam sobie Państwo wymyślą. W internetach można obejrzeć malownicze filmiki, w których mrożone banany pod wpływem blenderowych ostrzy zmieniają się w gładki, jedwabisty mus. Niby nic specjalnego, ale każdy ma ochotę sięgnąć łyżką po owocową masę.
Ciasteczka bananowe z orzechami są szybkim rozwiązaniem zastępującym sklepowe ciastka na obrzydliwie niezdrowym tłuszczu palmowym. Dla właścicieli niedużego malaksera lub miksera ich zrobienie to chwilka. Siekana czekolada, sezam, rodzynki – dla urozmaicenia można je mieszać i dodawać do woli wg upodobań.
Nie ma na co czekać, doooobre:)
Ciasteczka bananowe z orzechami – składniki (na ok. 20 – 25 ciastek) :
- 1 średniej wielkości banan
- 100 g miękkiego masła
- 80g brązowego cukru (można zamienić na biały lub ksylitol/erytrol)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ew. łyżka masła orzechowego lub tahini (nie jest niezbędna ale z nimi dobrze smakuje)
- 180 g mąki pszennej (nada się te z bezglutenowa, choć ciasteczka będą miały inną konsystencję)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- trzy łyżki siekanych grubo orzechów włoskich lub migdałów
Ciasteczka bananowe z orzechami – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją termoobieg lub jeśli nie mamy – góra/dół.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić, włożyć do misy miksera/malaksera, dodać cukier, wanilię, masło orzechowe lub tahinę.
Utrzeć wszystko na jasny krem.
Dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem lub sodą, solą i siekanymi orzechami. Łyżkę orzechów zachować do posypania ciastek.
Mieszankę wsypać do maślano – bananowej masy.
Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto wykładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem, w porcjach wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczyć.
Posypać siekanymi orzechami, lekko wcisnąć je w masę.
Piec 8-10 minut, do lekkiego zezłocenia ciastek. Będą wydawały się nieupieczone, ale nie piec dłużej, by zbytnio nie wyschły.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wyszło przepysznie!!! Na pewno będę wracać do tego przepisu bo cała nasza rodzina uwielbia ciasteczka! Warto tylko oczywiście zwracać uwagę na skład past orzechowych. U nas sprawdziła się w tym przepisie pasta z orzechów włoskich 100% od Dobry Orzech http://www.dobry-orzech.pl dlatego mogę polecić ?