prosty chlebek ziemniaczany

Prosty chlebek ziemniaczany

Prosty chlebek ziemniaczany z dodatkiem czosnku i pietruszki ma wilgotny miękisz przypominający raczej bułkę niż chleb. Długo utrzymuje wilgotność, zatem nada się do jedzenia na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Przecudnie pachnie podczas wypiekania, uwaga na sąsiadów dobijających się do drzwi, będą pukać i się dopominać:)

Ciasto na prosty chlebek ziemniaczany nie wymaga użycia miksera i w początkowym etapie do mieszania wystarczy łyżka. Po dodaniu mąki można krótko zagnieść masę ręką albo dalej kontynuować mieszanie łyżką.
Jeśli chodzi o formę najlepszą do upieczenia ziemniaczanego chlebka, to nada się nieduża blaszka ok.22×28 lub dwie małe keksówki. Ta ostatnia wersja wydaje mi się wygodniejsza, kromki chleba mają rozmiar zbliżony do chleba tostowego i łatwiej z niego zrobić kanapkę.
Jeśli chodzi o drożdże można użyć zarówno świeżych jak i suchych, świeże wymagają rozpuszczenia ich w ciepłym, niegorącym mleku z dodatkiem łyżki mąki. Wszystkie składniki lądują w dużej misce, wystarczy je wymieszać.
Przepis popularny jest na stronach z przepisami kuchni arabskiej, kulinarne filmiki na YT oglądam godzinami, to niewyczerpane źródło pomysłów i inspiracji, daje sporo wytchnienia od przytłaczającej nieraz codzienności:)

zobacz też inne przepisy na łatwe chleby na drożdżach i zakwasie

Prosty chlebek ziemniaczany – składniki (na formę 22×28 cm lub dwie małe keksówki):

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub 25 g drożdży świeżych
  • szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250ml)
  • jajko
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 surowe ziemniaki średniej wielkości (obrane ze skórki i starte na dużych oczkach tarki)
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 drobno posiekane lub rozgniecione w wyciskarce ząbki czosnku
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g twardego, żółtego sera (np. cheddar)
  • do posypania- łyżka, półtorej sezamu, siemienia lnianego lub czarnuszki
  • roztrzepane widelcem jajko do posmarowania chlebka
  • łyżka masła do posmarowania formy

Prosty chlebek ziemniaczany – przepis:

Jeśli używamy świeżych drożdży – wkruszyć je do kubka z ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut aż lekko podrosną.
Do dużej miski wsypać suche drożdże, wlać mleko (lub podrośnięty zaczyn z mleka ze świeżymi drożdżami), dodać jajko, olej, sól, starte ziemniaki, natkę pietruszki i czosnek. Wszystko wymieszać przy pomocy kuchennej rózgi lub łopatki.
Wsypać mąkę i ręką lub łyżką wymieszać ciasto na jednolitą masę.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. Można pozostawić je w nagrzanym do 50 st piekarniku, wyłączyć grzałki i pozostawić tam włączone światełko.
Ciasto powinno znacznie podrosnąć, zwykle potrzebuje na to godzinę, półtorej, w zależności od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.

Formę wysmarować cienko masłem.
Wyrośnięte ciasto przelać do formy. Wyrównać powierzchnię zwilżonymi wodą dłońmi.
Ser pokroić na plasterki i prostopadle do powierzchni powkładać je w ciasto tworząc przekładki w odstępach co 5-7 cm.
Nakryć formę kuchenną ściereczką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (jeśli ciasto rosło w piekarniku – trzeba je wcześniej wyjąć:).
Jajko wybić do kubka, roztrzepać widelcem, przy pomocy pędzelka rozsmarować je po powierzchni ciasta.
Posypać nasionami sezamu, siemienia lub czarnuszki.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika z funkcją góra- dół. Piec 30 – 35 minut do zrumienienia ciasta.
Kroić przestygnięte do temperatury pokojowej.

prosty chlebek ziemniaczany

prosty chlebek ziemniaczany
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie