babeczki z kremem kopiec kreta

Babeczki z kremem „kopiec kreta”

Babeczki z kremem „kopiec kreta” to mini wersja znanego od czasów PRL-u ciasta. Bardzo smaczny, efektownie wyglądający i łatwy w przygotowaniu deser na każdą okazję. Kto by odmówił czekoladowej babeczce napełnionej pysznym kremem z bananami!
Do tej białej masy dodaję strużki mlecznej lub gorzkiej czekolady, przyjemnie rozpuszcza się podczas jedzenia, wzmacniając czekoladowe doznania.
Naprawdę nie jest tu nic a nic trudniej niż w przygotowaniu ciasta z fabrycznego kartonika i na pewno każdy bywalec marketu widział kiedyś „kopiec kreta” w pudełku na regale z ciastami z tzw. półproduktów.

Nie ma znaczenia, czy ciasto w foremkach wyrośnie prosto lub krzywo. I tak przy pomocy ostrego nożyka należy ściąć wierzch i wydrążyć środek babeczki. Zawsze jakoś się uda, nie musi być pięknie. Im więcej ciasta wydłubiemy ze środka, tym więcej kremu zmieścimy w babeczce:)

Jeśli okaże się, że odciętego ciasta jest zbyt dużo i wszystkie okruchy nie zmieściły się na dekoracji wierzchu, nie martwcie się wcale. Ich nadmiar można zblendować z łyżką dżemu lub powideł oraz kremowym lub zblendowanym, białym serem. Albo łyżką dwiema śmietany czy jogurtu. Można dorzucić ulubione, pokrojone bakalie i z powstałej masy utoczyć kulki. Wielkość dowolna, ja lubię takie na jeden, dwa kęsy wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za luźna albo jest jej mało, można dodać tartej bułki albo nieco pokruszonych herbatników. Jeśli bardzo gęsta – więcej dżemu lub śmietany. Bajaderki jak malowane będą dodatkowym deserem. Kulki panieruję w wiórkach kokosowych, siekanych orzeszkach albo w pokruszonych herbatnikach. Uwielbiam bajaderki. Najbardziej smakują mi takie, przy których wykonaniu pamiętałam, by rodzynki namoczyć wcześniej w rumie lub innym, dobrym alkoholu. Trzeba sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słodka i dosłodzić wg uznania.

Domowe bajaderki – przepis

Jeśli nie mamy ochoty na kręcenie ciastek w tym momencie, wystarczy  resztki ciasta zamrozić w foliowym woreczku, a podany powyżej przepis zastosować we właściwej chwili.
Gdyby naszła Was ochota, do ciasta można dodać łyżkę przyprawy do piernika lub przynajmniej cynamonu. Babeczki złapią świątecznego wica i sprawdzą się przy okazji świąt Bożego Narodzenia.

Zobacz też inne przepisy na babeczki

Babeczki z kremem „kopiec kreta” – składniki (na 12 babeczek):

Jeśli posiadamy silikonowe formy do babeczek wystarczy je posmarować olejem.
Jeśli tradycyjne, stalowe – trzeba je wyłożyć papilotkami, najlepiej woskowanymi lub posmarowanymi masłem. Formy można też posmarować samym masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru, ksylitolu lub erytrolu
  • 2 duże łyżki kakao
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki (200ml) mleka
  • 4 łyżki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego

krem:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu erytrolu
  • 100g sera mascarpone
  • 4-5 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 nieduże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

Babeczki z kremem „kopiec kreta” – przepis:

Wszystkie sypkie składniki na ciasto zmieszać w misce.
W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre.
Dodać mokre do suchych i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników na jednolitą masę. Można zrobić to łyżką lub mikserem.
Od razu przelać ciasto do dołków formy (mniej więcej do połowy wysokości) i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut. Drewniany patyczek lub wykałaczka wyjęta z ciasto nie powinna być oklejona. Długo pieczone ciasto traci wilgoć, dlatego nie należy przesadzać z długością trzymania ciastek w piekarniku.
Wyjąć babeczki z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Skroić wierzch na równo, łyżeczką i nożykiem wydrążyć środek babeczek pozostawiając okruchy ciasta do dekoracji wierzchu.

Krem
Śmietankę ubijać mikserem, tylko do pierwszych oznak nabrania lekkiej puszystości.
Zbyt długie ubijanie powoduje powstanie masła i nic już nie da się zrobić:)
Do śmietanki dodać ser mascarpone, cukier i ubijać do połączenia składników.
Dodać startą na grubych oczkach tarki lub zeskrobaną nożykiem do warzyw czekoladę, wymieszać.

Banany pokroić na plastry, wymieszać z sokiem z cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców.
Ułożyć w środkach babeczek, po kilka plasterków w każdym.
Na owoce wyłożyć krem starając się by powstała lekka górka na wierzchu.
Posypać okruchami ciasta (jeśli nie chcą kruszyć się ręką siekam je nożykiem) tworząc kopczyk z czubkiem.
Babeczki można udekorować żurawiną, smażoną skórką pomarańczową, ulubionymi bakaliami itp.

babeczki z kremem kopiec kreta

babeczki z krememe kopiec kreta

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)