Ciasteczka kokardki

Ciasteczka kokardki, urocze przez swój kształt należą do tych, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Wystarczy wyciąć z ciasta kółka, ponacinać w dobrych miejscach i uformować w odpowiedni sposób. Złożenie pierwszych dwóch wystarczy do ogarnięcia tematu składania, potem idzie jak z płatka. Przy następnym wypiekaniu można pokusić się o zmniejszenie wielkości kółek, ciasteczka wyjdą mini, na jeden kęs.
Do nacinania ciastek dobrze mieć kawałek cienkiej blaszki, ja użyłam małej szpachelki, takiej do nakładania zaprawy murarskiej czy tam gipsu. Nada się też nóż, ale mała szpachelka ma odpowiedni kształt i ciężar, wygodnie nią operować. Są też metalowe, specjalne kuchenne szpachelki do nacinania. Jeśli ktoś jest posiadaczem- niech używa śmiało:)

Podaję dwa przepisy na ciastka, ponieważ z pierwszego, który pokazałam wczoraj na Instagramie w story nie jestem zbyt zadowolona.
Kształt wycina się się idealnie, ciasto jest plastyczne, jednak ja zdecydowanie wolę, kiedy ciastka są bardziej kruche.
W przepisie pierwszym, do ciasta dodaje się stopione masło i jogurt, masy nie trzeba chłodzić w lodówce.

W drugim przepisie na ciasto kruche, po szybkim zagnieceniu ciasta należy spłaszczyć je dłonią na krążek. Trzeba trzymać go w lodówce przez 30 – 60 minut. Tak uformowane ciasto będzie łatwiejsze w rozwałkowaniu.
Kruche ciasto zagniatam w małym malakserze, idzie migiem. Jeśli zagniatacie ciasto ręcznie, należy robić to możliwie krótko. Masło rozgrzewa się od dłoni i ma to wpływ na strukturę ciasta. Dlatego istnieją nawet specjalne noże do zagniatania kruchego, by skrócić kontakt z rozgrzaną dłonią właśnie. Są dostępne w necie, a na chińskich portalach za grosze.
Jednak mały malakser to mały malakser, żadnego kuchennego bałaganu i okruchów na podłodze. Zagniecie ciasteczka i masę na szybki makaron. W trzy minuty. Jeśli ktoś nie ma – przy okazji nadmiaru gotówki – polecam:)

Przepis I – ciasto elastyczne, mniej kruche

Ciasteczka kokardki – składniki (na ok. 20 ciastek):

  • duże jajko
  • 125 g jogurtu naturalnego lub smakowego w jasnym kolorze
  • 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
  • 80 g cukru/ksylitolu/ertyrolu
  • 300 g mąki pszennej/orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii lub migdałowego
  • ew. skórka starta z 1 cytryny (żółta część, po wyparzeniu i umyciu)
  • cukier puder do posypania ciastek

Jajko wybić do miski, dodać jogurt i roztrzepać kuchenną rózgą na jednolitą emulsję.
Dodać stopione masło, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, wymieszać.
Wsypać połowę mąki oraz proszek do pieczenia – wymieszać.
Dosypać drugą część mąki przemieszać i zagnieść ręką elastyczne ciasto.
Kuchenny blat lub stolnicę mocno podsypać mąką.
Rozwałkować ciasto na okrąg grubości ok. 5 mm.
Wycinać z ciasta kółka wielkości ok. 7 cm. (foremką, metalową puszką, kieliszkiem do wina).
Okrawki ponownie zagnieść i okryć ściereczką.

Nacinać kółka jak na zdjęciach poniżej. Dwie kreski na górze, jedna na dole i po trzy na każdym boku. Dwa powstałe skrzydełka po bokach podsunąć pod środkowe.
Pasek ciasta, który został na górze przełożyć przez środek, podwinąć pod spód. Poprawić lekko kształt kokardki jeśli tego wymaga.
Pod ciastko podsunąć łopatkę/szpachelkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 – 20 minut na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, do lekkiego zrumienienia.
Studzić na kuchennym blacie, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis II – ciasto półkruche
Ciasteczka kokardki – składniki (na ok. 25 – 35 ciastek)

  • 180 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 350g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • duże jajko i żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciastek

Masło pokroić na centymetrowe kostki i razem z resztą składników wrzucić do malaksera. Zagnieść ciasto do połączenia.
Można też włożyć produkty do miski, zagnieść wstępnie nożem, a pod koniec krótko wyrobić wszystko ręką.
Uformować z ciasta płaski krążek (łatwiej się rozwałkuje) i włożyć do lodówki na 30- 60 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Wycinać z ciasta krążki wielkości 5- 6 cm.
Naciąć szpachelką lub nożem jak na zdjęciach poniżej.
Ciasteczka przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, z funkcją góra – dół.
Piec ok. 15-20 minut do lekkiego zezłocenia ciastek.
Studzić na kuchennym blacie, oprószyć cukrem-pudrem.

 


Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)