sernik z mango

Sernik z mango

Sernik z mango jest kremowy, gładki w konsystencji, świetnie smakuje, efektownie wygląda i dobrze się kroi. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Z jego przygotowaniem nie będzie mieć problemu nawet początkujący kuchcik. Czekoladowy spód jest miękki, jego przygotowanie również nie przysporzy nikomu problemu. Jeśli ktoś nie przepada za sernikami na spodach – śmiało można go szykować bez tego dodatku.
Sezon dojrzewania mango jest bardzo krótki, zaczyna się w maju i trwa czasem do lipca. W przypadku braku świeżych owoców można użyć dostępnej w marketach puszkowanej pulpy z owoców. Do sernika oraz innych ciast i deserów jest super dodatkiem.
Wiecie jak to jest z serem na sernik. Im większa w nim zawartość tłuszczu, tym deser będzie lepszy w smaku. 24g/100g tłuszczu to ta ilość, której szukamy, jeśli chcemy przygotować wypiek naprawdę świetnej jakości. Nie zawsze jednak mam czas na polowanie ulubionych marek, w przypadku tego wypieku sprawdzi się nawet chudszy, wiaderkowy ser z dyskontu. Takie mają zwykle 6,5 g/100g. Warto dorzucić do nich zatem ok. 100g rozpuszczonego masła. Chyba, że zważamy na ilość kalorii i jesteśmy w stanie spuścić nieco ze smakowego tonu:) Sernik na zdjęciu przygotowałam świadomie bez jego dodatku i jest bardzo smaczny.

W czasach blenderów i maszynek, zmielenie sera nie jest wielkim problemem. Kto ma wyciskarkę do ziemniaków i zwykły biały ser, również poradzi sobie bez problemu.

Sernik z mango – składniki(na formę 23-24 cm) :

spód:

  • 80g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 3,5 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka

masa serowa:

  • 1 kg białego, trzykrotnie zmielonego sera (może być gotowiec „wiaderkowy”)
  • 150 g cukru lub ksylitolu
  • 5 jajek
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła (jeśli ser miał poniżej 24g/100g zawartości tłuszczu)
  • 200 ml śmietanki 30 – 36%
  • duże mango (ok. 600 g miąższu po obraniu) lub puszka pulpy z owoców (850g)
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub proszek z 1 opakowania budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki pszennejna wierzch – 250 ml śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru/ksylitolu, 1,5 łyżeczki żelatyny

Sernik z mango – przepis:

Spód

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, góra-dół.
Masło, kakao, mleko i cukier włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, nie dopuścić do zagotowania.
Przestudzić lekko masę, dodać jajka, wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z sodą, wymieszać.
Mieszankę wlać do formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.

Masa sernikowa

Obrać mango, zblendować je na pulpę. 1/4 masy odłożyć na później do dekoracji wierzchu.
Do dużej miski włożyć zmielony ser, cukier, jajka, ostudzone masło, śmietankę, mango, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszać.
Masę przelać na podpieczony spód.
Piec 15 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec kolejne 40 minut.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Wierzch

Żelatynę rozpuścić w 4-6 łyżkach wrzącej wody, dobrze wymieszać by nie było grudek.
Śmietanę ubić lekko z cukrem (ok. 2-3 minuty) na pianę, nie za długo by jej nie przebić, by nie powstało masło.
Do żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać.
Powstałą emulsję cienką strużką wlać do śmietany, prosto pod kręcące się łopatki miksera.
Wylać na ostudzony sernik, wyrównać powierzchnię.
Ułożyć na śmietanie duże kropki z pulpy mango, po czym przez ich środek przejechać wykałaczką dla dekoracji. Można też całość lekko przemieszać zębami widelca by uzyskać marmurkowy wzór.

Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.

sernik z mango

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie