Dania główne i przekąski na słodko *wpis sponsorowany

* wpis sponsorowany

Jeśli jesteś w drużynie miłośników słodkich dań i przekąsek, z pewnością docenisz inspiracje i pomysły na tego rodzaju potrawy. Słodki smak jest pierwszym, który poznajemy jako noworodki i niemowlęta. Kojarzy się on z bezpieczeństwem i daje dużo przyjemności. Czy może zatem dziwić fakt, że niemal wszyscy lubimy zjeść coś słodkiego? No może jedni bardziej niż inni. A czy Wy jesteście w #teamsweets?

Placuszki

Pierwszym skojarzeniem z plackami są ziemniaki. Zwykle placki ziemniaczane jemy na słodko, jednak przepisy na słodkie placki zdecydowanie nie ograniczają się wyłącznie do ziemniaków, jako ich bazy. Racuchy to kolejne z placków, które mają z pewnością szerokie grono miłośników. Z dodatkiem owoców są kwintesencją polskiego lata na wsi. Warto też wspomnieć o placuszkach na bazie warzyw i owoców. Placuszki dyni mogą być znakomitą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Mówiąc o plackach, nie sposób nie wspomnieć o amerykańskich naleśnikach, pancakes, które można wzbogacać o owocowe dodatki i podawać klasycznie, z syropem klonowym.

Pierogi

To kultowe polskie danie, które występuje także w wersjach na słodko. Klasyczny przepis na ciasto pierogowe zakłada krótką ilość składników: mąka, gorąca woda, jajko (opcjonalnie), sól i odrobina oleju. Na bazie takiego ciasta można zrobić pierogi z dowolnym farszem. A co można włożyć do środka, gdy uwielbiamy ich słodką wersją? Oczywiście twaróg na słodko, truskawki, jagody czy śliwki. Mogą być świeże lub mrożone. Podajemy je z cukrem i słodką śmietaną, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Tak przygotowane pierogi mogą występować jako danie główne, latem w wersji z owocami, zimą ze słodkim twarogiem.

Naleśniki

To proste i niezwykle smaczne danie w Europie jedzono już od starożytności. Dokładnie nie wiadomo, kto jest ich twórcą, wszak podobnie jak w innych przypadkach, tak i w tym, sukces ma wielu ojców. Naleśniki są daniem uniwersalnym i choć, podobnie jak pierogi, można je jeść także na słono, to właśnie ich słodka natura przemawia do nas najbardziej. Ciasto naleśnikowe jest banalnie proste do wykonania i nie można go zepsuć. Istotny jest jednak sposób smażenia. Idealny naleśnik powinien być cienki i lekko chrupiący. Do ciasta naleśnikowego można dodawać rozmaite składniki, jak wanilia czy szpinak, ale można je również robić z różnego rodzaju mąk. Z czym je podawać? Z dżemem, owocami, słodkim twarogiem czy bitą śmietaną.

Gofry

Kojarzą się z latem, beztroską, morzem i jeziorem. Te słodkie, chrupiące ciastka od lat są ulubionym wakacyjnym deserem w naszym kraju. Nic dziwnego, łatwo je przygotować, a dodatki do nich serwowane przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Podstawowy przepis na gofry składa się z mąki pszennej, mleka, masła, cukru, jajek i szczypty soli. Oczywiście może on być modyfikowany. Istnieją receptury na gofry dyniowe, gofry na zakwasie, z dodatkiem migdałów, czy gofry drożdżowe. Dodatkiem do gofrów może być dżem, bita śmietana, owoce, a nawet lody. Czasem wystarczy jednak sam cukier puder, który najlepiej podkreśla smak samego gofra.

 

Więcej pomysłów na domowe słodkości (nie tylko na obiad) znajdziesz na stronie https://www.mojewypieki.com/.

*wpis sponsorowany przez Partnera strony www.mojewypieki.com



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)