Dania główne i przekąski na słodko *wpis sponsorowany
* wpis sponsorowany
Jeśli jesteś w drużynie miłośników słodkich dań i przekąsek, z pewnością docenisz inspiracje i pomysły na tego rodzaju potrawy. Słodki smak jest pierwszym, który poznajemy jako noworodki i niemowlęta. Kojarzy się on z bezpieczeństwem i daje dużo przyjemności. Czy może zatem dziwić fakt, że niemal wszyscy lubimy zjeść coś słodkiego? No może jedni bardziej niż inni. A czy Wy jesteście w #teamsweets?
Placuszki
Pierwszym skojarzeniem z plackami są ziemniaki. Zwykle placki ziemniaczane jemy na słodko, jednak przepisy na słodkie placki zdecydowanie nie ograniczają się wyłącznie do ziemniaków, jako ich bazy. Racuchy to kolejne z placków, które mają z pewnością szerokie grono miłośników. Z dodatkiem owoców są kwintesencją polskiego lata na wsi. Warto też wspomnieć o placuszkach na bazie warzyw i owoców. Placuszki dyni mogą być znakomitą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Mówiąc o plackach, nie sposób nie wspomnieć o amerykańskich naleśnikach, pancakes, które można wzbogacać o owocowe dodatki i podawać klasycznie, z syropem klonowym.
Pierogi
To kultowe polskie danie, które występuje także w wersjach na słodko. Klasyczny przepis na ciasto pierogowe zakłada krótką ilość składników: mąka, gorąca woda, jajko (opcjonalnie), sól i odrobina oleju. Na bazie takiego ciasta można zrobić pierogi z dowolnym farszem. A co można włożyć do środka, gdy uwielbiamy ich słodką wersją? Oczywiście twaróg na słodko, truskawki, jagody czy śliwki. Mogą być świeże lub mrożone. Podajemy je z cukrem i słodką śmietaną, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Tak przygotowane pierogi mogą występować jako danie główne, latem w wersji z owocami, zimą ze słodkim twarogiem.
Naleśniki
To proste i niezwykle smaczne danie w Europie jedzono już od starożytności. Dokładnie nie wiadomo, kto jest ich twórcą, wszak podobnie jak w innych przypadkach, tak i w tym, sukces ma wielu ojców. Naleśniki są daniem uniwersalnym i choć, podobnie jak pierogi, można je jeść także na słono, to właśnie ich słodka natura przemawia do nas najbardziej. Ciasto naleśnikowe jest banalnie proste do wykonania i nie można go zepsuć. Istotny jest jednak sposób smażenia. Idealny naleśnik powinien być cienki i lekko chrupiący. Do ciasta naleśnikowego można dodawać rozmaite składniki, jak wanilia czy szpinak, ale można je również robić z różnego rodzaju mąk. Z czym je podawać? Z dżemem, owocami, słodkim twarogiem czy bitą śmietaną.
Gofry
Kojarzą się z latem, beztroską, morzem i jeziorem. Te słodkie, chrupiące ciastka od lat są ulubionym wakacyjnym deserem w naszym kraju. Nic dziwnego, łatwo je przygotować, a dodatki do nich serwowane przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Podstawowy przepis na gofry składa się z mąki pszennej, mleka, masła, cukru, jajek i szczypty soli. Oczywiście może on być modyfikowany. Istnieją receptury na gofry dyniowe, gofry na zakwasie, z dodatkiem migdałów, czy gofry drożdżowe. Dodatkiem do gofrów może być dżem, bita śmietana, owoce, a nawet lody. Czasem wystarczy jednak sam cukier puder, który najlepiej podkreśla smak samego gofra.
Więcej pomysłów na domowe słodkości (nie tylko na obiad) znajdziesz na stronie https://www.mojewypieki.com/.
*wpis sponsorowany przez Partnera strony www.mojewypieki.com
Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/