Pyszny makaron w sosie pomidorowym
Pyszny makaron w sosie pomidorowym, wykonanym z dużej ilości warzyw, tu również z dodatkiem szparagów – przepyszne danie na obiad czy gorącą kolację. O ile nie dorzucimy bardzo dużej ilości parmezanu czy innego sera, mieści się nawet w określeniu fit. Jest lekkie, sycące i bardzo smaczne. Taki warzywny sos kręcił ostatnio na swoim profilu Jamie Olivier. Mała, acz wybitnie smaczna oczywistość, składniki zazwyczaj ma każdy w swojej lodówce. Jak zwykle u Jamiego, ten obiad da się ukręcić w 15 – 20 minut, zupełnie bez wysiłku. Jeśli zrobić go z podwójnej porcji i na gorąco zapakować do niedużych słoików, zawekują się i będzie jak znalazł do któregoś z kolejnych obiadów. Makaron wymieni się na ryż albo grzankę podpieczoną w piekarniku. Brak jakiegoś składnika nie eliminuje możliwości wykonania sosu. Nie przejmuj się zbytnio. Mięso jest tu opcją. Zawsze można podsmażyć kurczakową pierś czy kiełbasę i dorzucić na wybrany talerz:)
Wczoraj na profilu FB Matki Sanepid toczyła się ostatnio burzliwa dyskusja. Pytanie brzmiało – “po ilu latach nauczyłaś się gotować ilość makaronu właściwą dla Twojej rodziny?”. Ja dalej nie umiem, a Wy? U nas zwykle jest go za dużo i zostaje, no bo pół paczki to za mało, 500g czyli cała paczka to za dużo. Zostaje trochę i człowiek kombinuje. Ale makaron w tym sosie zjedliśmy do cna:)
Pyszny makaron w sosie pomidorowym – składniki (na 4 -6 osób):
- 400 g makaronu (spaghetti, rurki, świderki itp.)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża marchewka lub dwie małe
- czerwona papryka
- mała papryczka czuszka (jeśli lubimy ostro, jeśli nie – pomijamy)
- kawałek pora (jasna część, ok. 20 cm)
- mała cukinia (ok. 200 – 300g)
- jeśli jest – kawałek obranej dyni
- 3 duże pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów (400g)
- łyżeczka soli, łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka cukru lub ksylitolu, 2 łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku
- 2-3 łyżki startego parmezanu lub innego, długodojrzewającego, twardego sera. W wersji fit – nie dajemy sera lub dajemy go mniej
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Pyszny makaron w sosie pomidorowym – przepis:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
W szerokim rondlu lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony w plastry czosnek i cebulę pokrojoną w piórka/półkrążki. Smażyć 2-3 minuty.
Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, kawałki papryki i pokrojonego w krążki pora. Jeśli mamy – dynię oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę.
Oprószyć warzywa solą i pozostałymi przyprawami.
Smażyć mieszając wszystko aż warzywa zmiękną i lekko zaczną przyklejać się do dna naczynia. Zwykle zajmuje to 5-7 minut.
Dorzucić pokrojone drobno pomidory lub pomidory z puszki, przykryć naczynie pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić wszystko 3-4 minuty.
Dodać połowę parmezanu, wymieszać.
Zawartość naczynia zblendować na jednolity sos.
Szparagi ułamać przy najgrubszym końcu (zielonych nie trzeba obierać, chyba że są bardzo łykowate i trudno się łamią), dać do specjalnego garnka lub położyć na patelni i zalać wrzątkiem. Lekko osolić. Gotować 4 minuty. Układam je tak, by główki leżały na rancie, a w połowie gotowania zrzucam do wody.
Do garnka z makaronem wlać sos, wszystko wymieszać. Dorzucić pokrojone szparagi, główki zachować do dekoracji. Wykładać porcje na talerze, dekorować główkami szparagów i całość posypać pozostałym parmezanem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Faktycznie genialne w swej prostocie, a do tego wygląda pysznie :-). Makarony, to moja miłość :-)… Zaraz po ziemniakach.