serik z truskawkami bez pieczenia

Sernik truskawkowy bez pieczenia

Sernik truskawkowy bez pieczenia – prosty w przygotowaniu deser na osłodę spotkań i posiadówek przy kawie albo ulubionym serialu.
Jest lekki, puszysty i bardzo efektownie wygląda. Wielbiciele waniliowo-truskawkowych shaków będą w siódmym niebie:)
Spód i boki to drobno pokruszone herbatniki wymieszane ze stopionym masłem. Można je błyskawicznie zmielić w malakserze albo włożyć do plastikowego, zawiązanego woreczka i zgnieść ciastka przy pomocy dłoni albo kuchennego wałka. Kruszą się bezproblemowo. Im drobniej, tym lepiej, choć znam takich, którzy lubią rozmaitość faktury i zostawiają w tym powstałym „piasku” nieco grubsze kawałki. Do takiej masy można dosypać też trochę drobno siekanych orzechów lub migdałów, będzie jeszcze rozmaiciej.
Do przygotowania sernika użyłam serków homogenizowanych, tych pakowanych w duże, 400 gramowe opakowania. Są również w sprzedaży naturalne serki homo bez cukru, jeśli dostępne są tylko takie, trzeba wziąć pod uwagę, że dla słodkiego smaku trzeba dorzucić ok. 4 łyżki cukru pudru lub mielonego ksylitolu więcej niż w przepisie. Masę można spróbować i samodzielnie ocenić – daję więcej lub tyle wystarczy:)
W prawej kolumnie bloga znajduje się przeliczarka form. Jeśli masz tortownicę w innym rozmiarze niż ta podana w przepisie – wpisz tam jej rozmiar i składniki podane w przepisie, uzyskasz potrzebne ilości.

Sernik truskawkowy bez pieczenia – składniki (na formę 24 cm)

  • 300 g zwykłych herbatników, np. tych z ząbkami typu petitki lub dowolnych innych
  • 120 g stopionego masła
  • 400 ml słodkiej, mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii lub kilka kropli waniliowego ekstraktu
  • 300 g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • 7 łyżeczek żelatyny (2 opakowania po 20 g)
  • ok. 4 łyżki wrzącej wody

Sernik truskawkowy bez pieczenia – przepis

Herbatniki pokruszyć. Można to zrobić malakserem lub włożyć je do plastikowego woreczka i mocno rozgnieść ciastka na bardzo drobne okruchy, przy pomocy kuchennego wałka lub dłonią.
Wsypać do miski i zalać stopionym masłem, wymieszać na „mokry piasek”.
Przełożyć go do tortownicy i dłonią wykleić boki i spód formy.
Wstawić do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno, uważnie, nie za długo by jej nie przebić i nie powstało masło, jest wtedy nie do odratowania, trzeba użyć nowej:)
Dodać cukier i ubijać jeszcze krótką chwilę.
Truskawki zmiksować na gładki mus.
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać wrzącą wodą, wymieszać intensywnie do rozpuszczenia. Jeśli potrzeba – dodać łyżkę wody więcej. Następnie dodać 4 łyżki śmietanki, wymieszać, odstawić.
Do ubitej śmietanki dodawać po kilka łyżek serka i mieszać kuchenną rózgą – trzepaczką lub dużą łyżką.
Nie przerywając mieszania, bardzo cienką strużką, prosto na rózgę czy łyżkę wlewać żelatynę.
1/4 białej masy odlać do innego naczynia.

Do pozostałej, większej części wlać truskawkowy mus i dobrze wymieszać.
Wyjąć formę z lodówki i powoli i delikatnie wylać na wierzch różową część masy. Wstawić na dolną półkę lodówki na ok. 15 minut, by leciutko się ścięła.
Na wierzchu rozprowadzić pozostawioną część białej masy. Jeśli się ścięła – krótko podgrzać w rondelku mieszając, nie dopuszczając do zagotowania. Wylać na wierzch deseru, delikatnie wygładzić, uderzyć delikatnie formą o blat dla wygładzenia.
Wstawić do lodówki na 5-6 godzin by deser się ściął.

Udekorować truskawkami, pokruszonymi ciasteczkami, podprażonymi płatkami migdałów itp.

sernik truskawkowy bez pieczenia

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)