Łatwy makaron z kurczakiem, cukinią i kukurydzą
Łatwy makaron z kurczakiem, cukinią i kukurydzą – to stary, sprawdzony milion razy przepis, którym posługiwała się moja mama odkąd w polskich sklepach można było kupić kukurydzę w puszce i jakikolwiek ser z tych dłużej dojrzewających. W czasie kiedy gotował się makaron, sprytna gospodyni zaprzęgała do pomocy rodzinę, pary młodszych i starszych rąk. Umówmy się – posiekanie szczypiorku czy pokruszenie sera nie jest wielką filozofią i radzi sobie z tą czynnością przeciętny nastolatek. Ba! Nawet i kilkulatek potrafi wsypać do wody makaron albo i pokruszyć jakiś produkt. A jeśli sobie nie radzi, to właśnie teraz jest bardzo dobry czas na to, by radzić sobie się nauczył:)
Przymusowe siedzenie w domu nie jest łatwe, oj nie jest. Ale jeśli każdy ma coś pożytecznego do roboty, zwłaszcza wspólnej, bywa przyjemniej. A co może bardziej połączyć rodzinę niż własnoręcznie przygotowany obiad czy kolacja? Może uda się przekonać nastolatka czy nastolatkę do zdjęcia słuchawek z uszu, odejścia na chwil kilka od komputera. Gotowanie naprawdę jest bardzo proste i daje dużo frajdy. Może da się przegadać jakiś temat? Kiedy jak nie teraz? I na makaronie? Znacie to powiedzenie “nawijać makaron na uszy”? To może być dobra droga, takie wspólne, nietrudne na początek kucharzenie, powiem Wam:) Zupełnie nie przejmujcie się, że któregoś ze składników jest brak. Kukurydza łatwo zamienia się na groszek, można pominąć kurczaka i zadowolić człowieka na diecie wege. Jest tyle możliwości, ile produktów w lodówce, byleby w szafce był łączący danie makaron. 15 minut i obiad gotowy.
Czy u Was teraz też więcej niż zazwyczaj się gotuje? 🙂 Dla mniejszej rodziny wystarczy porcja z połowy podanych składników.
Łatwy makaron z kurczakiem, cukinią i kukurydzą – składniki (na 5- 6 osób) :
- 500 g makaronu Lubella
- 2 łyżki oleju, np. rzepakowego
- 250 g piersi z kurczaka lub filetowanych udek
- dwie małe cukinie
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g ulubionego sera wg. uznania – gorgonzola, lazur, cheddar lub innym twardy do starcia na tarce czy pokruszenia
- 200 g kukurydzy z puszki, świeżej lub mrożonej
- półtorej łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietanki 36%
- sól (ok.1,5 łyżeczki), dwie łyżeczki słodkiej papryki, świeżo zmielony pieprz, duża szczypta chilli, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka tymianku
Łatwy makaron z kurczakiem, cukinią i kukurydzą – przepis:
Mięso pokroić w kostkę, ok.1×1 cm, oprószyć solą, słodką papryką i chilli (w ilości wg uznania. Ja daję 1/4 łyżeczki), wymieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię w półkrążki.
Na dużej patelni (dla tej ilości makaronu potrzeba 28 cm z rantem) lub w dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i kurczaka. Podsmażać mieszając do zrumienienia mięsa.
Makaron ugotować w osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu. By było szybciej gotuję wodę w czajniku elektrycznym i makaron zalewam wrzątkiem (to sposób Jamiego Oliviera:)
Kiedy makaron się gotuje, do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię.
Smażyć 2-3 minuty mieszając, cukinia powinna lekko zmięknąć.
Dorzucić kukurydzę, pokruszony lub starty ser (łyżkę zostawić do dekoracji), wlać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać wyłowiony łyżką cedzakową makaron (wodę zachować) i wszystko zalać śmietanką. Dodać resztą przypraw i wymieszać.
Podgrzewać mieszając bez przykrycia jeszcze minutę dwie, sos lekko się zagęści. Gdyby było go jednak za mało, można dodać pół szklanki lub nieco więcej wody z gotowania makaronu.
Wyłożyć na talerze lub miseczki, posypać wszystko siekanym szczypiorkiem, pozostawionym wcześniej, pokruszonym serem.
Wpis powstał przy współpracy z Partnerem bloga – producentem makaronu Lubella
Uwielbiam takie połączenia z makaronem które z boku wyglądają jak przypadkowe składniki. Wypróbuję na pewno 😀
Kluskowy Garnek. Zapraszam
Pyszny, wiosenny obiad 🙂