łatwe ciasteczka cynamonowe

Łatwe ciasteczka cynamonowe

Łatwe ciasteczka cynamonowe – w sam raz do chrupania z kubkiem kawy albo herbaty. W składnikach przepisu figuruje stopione masło, ale jako zamiennik nada się też zwykły olej roślinny, rzepakowy lub słonecznikowy. Podobnie jest z mąką – dodatek mąki pełnoziarnistej powoduje przyjemne urozmaicenie faktury i smaku, ale jeśli jak raz w kuchennych szafkach brak jej na stanie, można użyć w całości pszennej jasnej.
Ciasto można zagnieść ręcznie lub w malakserze, wszystkie po prostu wsypuje się do jednej miski i lepi w możliwie jednolitą kulkę. Jest prosto, przyjemnie dla oka i podniebienia, nie da się tu nic zepsuć:)
W przepisie nie ma jajek, nie, nie zapomniałam dopisać, po prostu ich nie ma, nie są potrzebne:)
Gdyby ktoś nie lubił cynamonu, może podmienić ten składnik na kakao.
Łatwe ciasteczka cynamonowe pięknie wyglądają zapakowane w ładną puszkę czy słoik, świetnie sprawdzą się jako prezent, upominek.

Łatwe ciasteczka cynamonowe – składniki:

  • czubata szklanka mąki pszennej jasnej (200g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (100g, można zastąpić pszenną jasną)
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju lub 80 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki zimnej wody (125 ml)
  •  do smarowania ciasta – olej lub stopione masło, kilka łyżek cukru/ksylitolu, cynamon (ok. 2- 3 łyżki)

Łatwe ciasteczka cynamonowe – przepis (na ok. 40 szt)

Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 st. z funkcją termoobieg lub 180 st. góra/dół.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać. Dodać olej lub stopione masło i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą kulę.
Podzielić na pół.
Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkować połowę ciasta na cienki prostokąt.
Posmarować stopionym masłem lub olejem, posypać cukrem (2-3 łyżki) a następnie cynamonem (2 łyżeczki).
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku jak roladkę.
Pokroić ostrym nożem na możliwie cieniutkie krążki. Będą się nieco spłaszczać, przy układaniu można poprawić ich kształt ręką.
Układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem.
Czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Można piec obie blaszki ciastek na raz, jeśli mamy termoobieg. Jeśli nie – pieczemy pojedynczo ok. 12 – 15 minut.

łatwe ciasteczka cynamonowe

łatwe ciasteczka cynamonoweinspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie