łatwe ciasteczka cynamonowe

Łatwe ciasteczka cynamonowe

Łatwe ciasteczka cynamonowe – w sam raz do chrupania z kubkiem kawy albo herbaty. W składnikach przepisu figuruje stopione masło, ale jako zamiennik nada się też zwykły olej roślinny, rzepakowy lub słonecznikowy. Podobnie jest z mąką – dodatek mąki pełnoziarnistej powoduje przyjemne urozmaicenie faktury i smaku, ale jeśli jak raz w kuchennych szafkach brak jej na stanie, można użyć w całości pszennej jasnej.
Ciasto można zagnieść ręcznie lub w malakserze, wszystkie po prostu wsypuje się do jednej miski i lepi w możliwie jednolitą kulkę. Jest prosto, przyjemnie dla oka i podniebienia, nie da się tu nic zepsuć:)
W przepisie nie ma jajek, nie, nie zapomniałam dopisać, po prostu ich nie ma, nie są potrzebne:)
Gdyby ktoś nie lubił cynamonu, może podmienić ten składnik na kakao.
Łatwe ciasteczka cynamonowe pięknie wyglądają zapakowane w ładną puszkę czy słoik, świetnie sprawdzą się jako prezent, upominek.

Łatwe ciasteczka cynamonowe – składniki:

  • czubata szklanka mąki pszennej jasnej (200g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (100g, można zastąpić pszenną jasną)
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju lub 80 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki zimnej wody (125 ml)
  •  do smarowania ciasta – olej lub stopione masło, kilka łyżek cukru/ksylitolu, cynamon (ok. 2- 3 łyżki)

Łatwe ciasteczka cynamonowe – przepis (na ok. 40 szt)

Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 st. z funkcją termoobieg lub 180 st. góra/dół.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać. Dodać olej lub stopione masło i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą kulę.
Podzielić na pół.
Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkować połowę ciasta na cienki prostokąt.
Posmarować stopionym masłem lub olejem, posypać cukrem (2-3 łyżki) a następnie cynamonem (2 łyżeczki).
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku jak roladkę.
Pokroić ostrym nożem na możliwie cieniutkie krążki. Będą się nieco spłaszczać, przy układaniu można poprawić ich kształt ręką.
Układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem.
Czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Można piec obie blaszki ciastek na raz, jeśli mamy termoobieg. Jeśli nie – pieczemy pojedynczo ok. 12 – 15 minut.

łatwe ciasteczka cynamonowe

łatwe ciasteczka cynamonoweinspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)