jajka faszerowane burakami z chrzanem

Jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem

Jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem – dla pysznego urozmaicenia świątecznego stołu, na kolację, na śniadanie, z okazji towarzyskich i rodzinnych spotkań. Pisząc dziś ten przepis, pomyślałam o tym, że minęło zaledwie kilkanaście dni od czasu kiedy te spotkania nie mogą się dokonać… i nie mogę się doczekać kiedy zaproszę kilku przyjaciół, usiądziemy w dużym pokoju albo na tarasie i będzie jak zawsze. Będziemy  naturalnie podawać sobie ręce, przytulać się kiedy tylko nam się zachce, parskać śmiechem bez obawy, że …wiecie sami. No już niedługo. Już zaraz. Jeszcze chwilę wytrzymajmy i będzie dobrze. Co za czasy!
Póki co – koniecznie przełóżmy rodzinne spotkania świąteczne. To ważne, by móc wrócić do normalności najszybciej jak się da. Jeśli teraz tego nie zrobimy, jeśli wiele rodzin zrobi święta myśląc – nas to nie dotyczy, jesteśmy zdrowi, spotykamy się tylko w gronie rodzinnym, to oczekiwanie na normalność będzie znacznie, znacznie dłuższe. Brrrrr! Ja nie chcę! Złóżmy życzenia przez telefon czy Skype, serdecznie proszę!

Jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem pięknie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Buraczany kolor super pasuje do siekanej zieleniny. Cokolwiek zielonego – siekany szczypiorek, natka pietruszki czy koperek – razem z bordowym wnętrzem jajek będzie kusił by sięgnąć po tę przekąskę. Lubię to połączenie kolorów, nie tylko na talerzu. Taka buraczano – szczypiorkowa sukienka na ciepłą wiosnę, w kwiaty na przykład – też proszszszsz bardzo:)

Zobacz też inne przepisy na jajka faszerowane. 

Jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem – składniki (na 6 porcji – 12 połówek jajek):

  • 6 jajek
  • 2 małe buraki (lub 4 łyżki startych, domowych buraków ze spiżarni lub od dobrego producenta, ze sklepu)
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • łyżka sera feta, mały kawałek rokpola lub dwie łyżki zwykłego, białego sera
  • łyżka dobrej oliwy z oliwek lub łyżka rozpuszczonego w rondelku masła
  • łyżka winnego octu lub soku z cytryny
  • łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • dwie łyżki siekanego szczypiorku lub natki pietruszki, ew. łyżka siekanych, włoskich orzechów

Jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem – przepis:

Buraki w skórce umyć, przekroić na połówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do miękkości. Zwykle zajmuje to ok. 15 -20 minut. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Można je też ugotować w lekko osolonej widzie lub użyć gotowych startych, z domowej spiżarni, ze słoika, pilnując by nie miały zbyt dużo płynu, bo farsz będzie rzadki.
Jajka zalać zimną wodą, do wody wsypać czubatą łyżkę soli. Zapobiegnie to ewentualnemu popękaniu skorupek. Gotować 10 minut od zabulgotania wody. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Łyżeczką lub widelcem wyjąć żółtko, drobno je posiekać, włożyć do miski, 1 łyżkę zostawić do dekoracji wierzchu.
Do żółtek dodać starte buraczki, chrzan, pokruszony i rozgnieciony widelcem ser (łyżkę okruchów zostawić do dekoracji), dodać przyprawy, oliwę lub stopione masło, wymieszać. Sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej soli lub pieprzu. Powstałym farszem napełnić z górką miejsca po żółtku. Udekorować siekaną zieleniną, okruchami sera, żółtka i ew. grubo siekanymi orzechami.

jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem

jajka faszerowane z buraczkami i chrzanem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie