chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką – najlepszy przepis

Chałka z kruszonką – miękka, puszysta i delikatna, z włókienkami ciasta pysznie ciągnącymi się przy odrywaniu. Po zagnieceniu składników ciasto jest pokorne, współpracujące, nie klei się i ładnie formuje w wałeczki, które można zapleść jak warkocz, z trzech albo czterech pasków.  Przepis na chałkę, rzekłabym jak babcia – przedwojenną. Dla wielu ludzi przymiotnik „przedwojenny” kojarzył się z jakością, lepszym gatunkiem, solidnym, rzetelnym wykonaniem z najlepszego materiału. Produkty w powojennej Polsce przeszły w hurtową jakość, która nie podobała się moim dziadkom. Dziś my z rozrzewnieniem myślimy o rzeczach choćby rodem z PRL, mając na myśli większą trwałością niepostarzanych przedmiotów. Chałka z kruszonką z tego przepisu smakuje jak bardzo przedwojenna:) Ma tę maślaną, puszystą jakość, jakiej nie otrzyma się w żadnym dzisiejszym sklepie czy piekarni. Spróbujcie koniecznie, jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

W wielu restauracjach kucharze wykorzystują chałkę do podania jej w zaskakujących, wytrawnych połączeniach. Np. kromka podpieczonej w piecu chałki z masłem i pasta z kaszanki albo delikatny, kremowy hummus. Tak czy owak, w jakiejkolwiek wersji – słodkiej czy wytrawnej, chałka w domowym wydaniu nie ma sobie równych, bardzo namawiam do wypieku. Z podanej porcji wychodzą dwie zgrabne, średniej wielkości  sztuki, można dzielić się tym dobrem z kimś zaprzyjaźnionym albo zamrozić, nie traci na jakości. Przy rozmrożeniu najlepiej włożyć ją na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Jest wtedy całkiem jak świeżo upieczona. Z tego samego ciasta można przygotować pyszne, maślane bułki.

Chałka z kruszonką – składniki (na dwie nieduże sztuki):

  • 7 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych
  • 350 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 70 g stopionego, ostudzonego masła
  • 5 łyżek (60g) cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 550 g mąki pszennej (typ od 380 do 550)

do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko

kruszonka – 60 g masła, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru – wsypać do miseczki i ugniatać palcami aż powstaną okruchy

Chałka z kruszonką – przepis:

Do dużej miski (jeśli wyrabiamy robotem, to tej z zestawu) wsypać/wkruszyć drożdże, dodać mleko, łyżkę mąki i cały cukier, wymieszać.
Odstawić na 15 minut. Drożdże w tym czasie lekko lub mocniej spienią zaczyn. Jeśli tak się nie stanie, nie ma co dalej działać, trzeba zaczyn wyrzucić i zrobić nowy, z innymi, aktywnymi drożdżami.
Dodać stopione masło, sól, część mąki (ok.1/3) i rozpocząć zagniatanie ciasta, ręcznie lub mikserem z końcówką hak. Stopniowo dosypywać mąkę, aż do zużycia całej. Od tego momentu zagniatać wszystko ok. 10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. przy grzejniku, można też nagrzać piekarnik do 40 st., wyłączyć grzałki i zostawić włączone światełko) aż ciasto podwoi objętość. Zwykle zajmuje to godzinę lub dwie.

Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na dwie części. Opadnie, to  naturalne. Jedną część odłożyć i okryć ściereczką.
Drugą podzielić na 3 lub cztery części w zależności od tego jaki warkocz chcemy uzyskać. Plecenie z 4 pasm nie jest trudne ale wymaga zrozumienia sposobu przekładania, zajęło mi to ok. 10 minut:) Link do filmiku na YT prosto z mojej kuchni
Z każdej części ciasta, na posypanym mąką blacie lub stolnicy utoczyć dłonią oprószoną mąką, możliwie jednakowej grubości i długości (ok. 3x30cm) wałeczki. chałka z kruszonką
Skleić je razem z jednej strony i zapleść w warkocz. Końcówkę skleić i podwinąć pod ciasto by się nie rozpłótł.

Czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (może to być znów lekko podgrzany przez chwilę piekarnik) na 30 – 40 minut, aż lekko wyrosną.
Wyjąć blaszkę z pieca (jeśli tam wyrastały) i piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte chałki przy pomocy pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika (grzałki góra, dół) do zrumienienia ciasta.
Wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po lekkim wystudzeniu, inaczej może powstać zakalec.

chałka z kruszonką
chałka z kruszonką
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Emilia
    Kwiecień 16, 2020, 9:51 am

    3 g drożdży świeżych? Czy to nie pomyłka jakaś?:-)

    1. Gocha
      Kwiecień 16, 2020, 10:28 am

      Już poprawione 🙂 Na 30g 🙂

  2. An etka
    Kwiecień 17, 2020, 7:51 pm

    Mistrzowska chałka :).

  3. Milena
    Kwiecień 19, 2020, 6:29 pm

    Chałka pyszna ale wyszła mi bardzo płaska. To ma być zwykła blacha z piekarnika czy blacha do pieczenia ciasta?

    1. Beata Królikiewicz
      Kwiecień 20, 2020, 7:50 am

      Zwykła blacha z piekarnika. Mnie też wyszła dość płaska. Może nie bardzo, ale ciasto jest dość luźne i nie strzela w górę zbytnio.

  4. Małgosia
    Kwiecień 27, 2020, 7:52 am

    Chałeczki pyszniutkie 🙂 mięciutkie z odrywającymi włókienkami ciasta 🙂 robiłam już dwa razy i już wiem, że na stałe wejdzie do naszych najulubieńszych 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      Kwiecień 27, 2020, 2:30 pm

      Super, bardzo się cieszę:)

  5. Paulina
    Lipiec 9, 2020, 11:46 am

    Juz raz robilam i byla pyszna 🙂 ale chyba zniknal zapis w ilu stopniach piec i ile minut..

    1. Paulina
      Lipiec 9, 2020, 11:49 am

      Juz znalazlam, obrazki zaslanialy informacje. Dziekuje Ci bardzo za przepisy, sa swietne 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie