Łatwy królik duszony

Łatwy królik duszony

Łatwy królik duszony – przepis, którego używała moja babcia i mama do wszystkich rodzajów białego mięsa, stale tego jednego.
Nikt z rodziny nie marudził, przeciwnie, było potajemne oblizywanie paluchów i jawne odgłosy zadowolenia. Dla ścisłości – królik był zającem, bo ojciec sam polował i miał znajomych, którzy polowali. Niezbyt jestem z tego zbyt dumna, jednakowoż jako dziecko nie miałam na to żadnego wpływu, a i teraz nic tu po rozdzieraniu szat. Takie były czasy. Dziś nie jestem zwolenniczką jedzenia mięsa w ilościach jakie jadało się kiedyś. Raz w tygodniu to świat i ludzie, choć męska część rodziny nieco protestuje. Ciekawe, że w moim rodzinnym domu uznano by to za przejaw biedy i konieczność oszczędzania. Jednak czasy się zmieniają, nie wiadomo jakie spojrzenie na tego rodzaju sprawy będą miały dzieci za dwadzieścia lat:)
Tak czy owak – przepis na królika, łatwy, prosty, bezwysiłkowy i bardzo smaczny wrzucam, bo królicze mięso jest lekkostrawne, niskokaloryczne, super dla alergików, dzieci już od szóstego miesiąca życia i osób z koniecznością dbania o stan cholesterolu. Sprawdzi się podczas zwykłego i bardziej uroczystego posiłku.

Łatwy królik duszony – składniki (na cztery osoby):

  • skoki, łapy i comber królika (inne części nadają się jako dodatek do mięs rosołu)
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera (ok. 200 g)
  • pół cytryny (najlepiej eko)
  • 150 ml białego wina (bez obawy o dzieci, alkohol wyparuje podczas przygotowania mięsa)
  • 250 ml wody lub lepiej – dowolnego bulionu
  • 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki rozmarynu, łyżeczka soli, pół łyżeczki (lub mniej lub więcej) świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 36% – można pominąć, na zdjęciu wersja bez
  • 2 łyżki oliwy lub łyżka klarowanego masła

Łatwy królik duszony – przepis:

Mięso oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Cebulę pokroić w grube półkrążki lub ćwiartki. Pozostałe warzywa w grube kawałki, ok. 3 – 4 cm. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, na dużej patelni z rantem lub w szerszym rondlu. Można je przygotować w piekarnika lub dusić na kuchni pod przykryciem – do wyboru.
Między kawałkami mięsa ułożyć pokrojone warzywa, połówkę cytryny ze skórką, przekrojony czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Wszystko oprószyć sypkimi przyprawami i lekko przemieszać.
Wino wymieszać z gorącym bulionem lub wodą i oliwą lub masłem. Mieszaniną polać mięso.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni lub ustawić na kuchni pod przykryciem.
Piec 40 minut bez przykrycia, okryć pokrywką lub arkuszem alufolii i piec kolejne 60 minut.
Jeśli mięso dusimy w rondlu czy patelni na kuchni, okryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień. W trakcje duszenia podlewać wodą lub rosołem. Dusić ok. 110 minut, mięso musi być całkowicie miękkie i odchodzące od kości.
15 minut przed końcem duszenia można podlać wszystko śmietanką i pozostawić na 2-3 minuty naczynie bez okrycia.

Łatwy królik duszony
łatwy królik duszony
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)