zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków na obiad lub ciepłą, rozgrzewającą kolację, przepis dla wegan i mięsożerców, do wyboru do koloru, podaję oba sposoby na jej przygotowanie. Rzec o niej można –  flaczki z boczniaka, kto lubi ten sposób doprawiania zupy, wie o co chodzi:)
Wiecie, że boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych? Mają dużo białka, witaminy z grupy B (to super dla drażliwo – nerwowych), wapń, żelazo, magnez, fosfor, mogą obniżać ciśnienie i cukier, zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Tak więc – samo zdrowie!
W wersji wege i nie, dla podniesienia smaku zupy, można zastosować płatki drożdżowe, które kupicie w marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Dodają wiele smaku, otwierają kubki smakowe, dorzucam je do wielu rzeczy tak jak kiedyś dodawało się węgierską wegetę, pamiętacie? Jeśli ktoś ma więcej czasu niech przypiecze warzywa w piekarniku pod grillową grzałką, tak na granicy przypalenia, będą miały więcej smaku.
Wersja wege nie wymaga godzinnego gotowania wywaru przez co szybciej się ją przygotowuje.
Mięsożerny Tomek zajada takie wege aż mu się uszy trzęsą:)

zupa z boczniaków – składniki:

  • łyżka mąki, łyżka masła, najlepiej klarowanego lub 2 łyżki oleju roślinnego
  • w wersji tradycyjnej – szyja z indyka lub porcja rosołowa
  • 1 kg boczniaków
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • seler
  • duża cebula lub dwie małe
  • dwa listki laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżeczka mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej, czerwonej papryki, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, szczypta lub więcej chilli
  • łyżka płatków drożdżowych (niekoniecznie)
  • ew. łyżka majeranku

zupa z boczniaków – przepis:

wersja tradycyjna:

Szyjkę lub porcję rosołową włożyć z połową warzyw do garnka i zalać ok. 2,5 l zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele, pieprz, opaloną nad ogniem lub pod grzałką grillową, przekrojoną na pół cebulę w łupinie, łyżeczkę soli, zagotować.
Zmniejszyć ogień, pod przykryciem przez godzinę gotować wywar.
Drugą połowę warzyw zetrzeć na tarce.
Boczniaki pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub dwie oleju wrzucić starte warzywa i grzyby, smażyć 4-5 minut mieszając.  Dodać do zupy.
Gotować 5 minut. Dodać przyprawy – imbir, gałkę, paprykę, mielony pieprz, chili i słodką paprykę.
Dwie łyżki oleju lub łyżkę masła ponownie rozgrzać na suchej patelni, dodać łyżkę mąki.
Podgrzewać mieszając aż mąka nabierze brązowego koloru. Wlać na patelnię chochlę zupy, wymieszać i całość wlać do garnka, wymieszać, zagotować. Dodać majeranek. Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i ostra, ew. doprawić.
Podawać posypaną siekaną natką pietruszki czy koperkiem.

wersja wege:

Warzywa zetrzeć na tarce, grzyby pokroić w paski.
Na dno garnka (ok. 3- 3,5 l) wlać  dwie łyżki oleju roślinnego, podgrzać, wrzucić warzywa (oprócz cebuli) i przyprawy – imbir, paprykę, pieprz, gałkę i sól. Podsmażać mieszając ok. 4- 5 minut.
Zalać wszystko ok. 2,5 l wody lub jeśli mamy – bulionu warzywnego.
Cebulę przekroić na pół i opalić razem z łupiną na czarny kolor na ogniu, pod grzałką grillową w piekarniku lub na suchej patelni. Wrzucić do garnka.
Dodać łyżkę płatków drożdżowych.
Wszystko gotować ok. 20 minut.
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, dodać łyżkę mąki. Podgrzewać mieszając aż mąka stanie się brązowa. Wlać chochlę zupy, wymieszać. Całość przelać do garnka z zupą. Doprawić majerankiem, sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i ostra.
Podawać z siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

zupa z boczniaków

zupa z boczniaków

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie