Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem
Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem – bardzo ciekawe i smaczne połączenie różnorodnych smaków.
Lekko, prosto i niby nic tu bardzo wyszukanego, a wszystko gra tu jak trzeba i goście proszę o dokładkę.
Jest tu kilka przyjemnie chrupiących składników, słodko – kwaśny, mój ulubiony, niespecjalnie skomplikowany sos z dodatkiem francuskiej musztardy. Rzecz jasna – i zwykła się nada, jeśli francuskiej nie ma na stanie:)
Dynię trzeba pokroić w niezbyt grube plastry, tak ok. 1 cm i krótko upiec w piekarniku. Zbyt długie jej pieczenie spowoduje że będzie mazista i będzie się rozpadać.
A gdyby nie było w domu dyni…na podmianę świetnie nada się upieczony w plastrach batat. Wiecie jak to jest z sałatkami. Są tacy, którzy nie robię ich inaczej niż “nawinie”, czyli z tego co się akurat w lodówce znajduje. I powiem Wam – czasem z genialnym a czasem beznadziejnym skutkiem, różnie bywa:)
Nie należy polewać sałatki sosem, jeśli planujecie, że postoi na stole choćby parę kwadransów. Najlepiej użyć sosu dopiero tuż przed podaniem. Ten prosty zabieg sprawi, że sałata pozostanie jędrna i kawałki składników nie zamienią się w bezkształtną breję.
Sezon na dynię w pełni, będzie trwał i trwał, warto zrobić sobie kilka słoiczków musu, które wykorzystać można do zup czy ciast. Pieczona, smażona, z kurczakiem i mleczkiem kokosowym na obiad, marynowana, do owsianki i drożdżowego – pycha.
Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem – składniki (na 2 osoby):
- ulubiona sałata lub mix sałat
- 100 g koziego sera
- ok. 200 -300 g obranej dyni
- pół puszki soczewicy
- ziarenka z połówki owocu granatu
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub łyżeczka miodu
Obraną i pokrojoną na plastry dynię ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do rozgrzanego do 180 st piekarnika i piec ok. 10 minut. Powinna pozostać jędrna. Pokroić ją w grubą kostkę.
Sałatę ułożyć w misce, lekko przemieszać z odsączoną z płynu soczewicą, kawałkami dyni i pokruszonym kozim serem. Trochę tych składników warto pozostawić do dekoracji sałatki na wierzchu.
Składniki sosu dobrze wymieszać w dużym kubku.
Zalać nim składniki w misce, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pozostawione kawałki dyni, pokruszony ser i ziarenka granatu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)