sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem

Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem

Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem – bardzo ciekawe i smaczne połączenie różnorodnych smaków.
Lekko, prosto i niby nic tu bardzo wyszukanego, a wszystko gra tu jak trzeba i goście proszę o dokładkę.
Jest tu kilka przyjemnie chrupiących składników, słodko – kwaśny, mój ulubiony, niespecjalnie skomplikowany sos z dodatkiem francuskiej musztardy. Rzecz jasna – i zwykła się nada, jeśli francuskiej nie ma na stanie:)
Dynię trzeba pokroić w niezbyt grube plastry, tak ok. 1 cm i krótko upiec w piekarniku. Zbyt długie jej pieczenie spowoduje że będzie mazista i będzie się rozpadać.
A gdyby nie było w domu dyni…na podmianę świetnie nada się upieczony w plastrach batat. Wiecie jak to jest z sałatkami. Są tacy, którzy nie robię ich inaczej niż „nawinie”, czyli z tego co się akurat w lodówce znajduje. I powiem Wam – czasem z genialnym a czasem beznadziejnym skutkiem, różnie bywa:)

Nie należy polewać sałatki sosem, jeśli planujecie, że postoi na stole choćby parę kwadransów. Najlepiej użyć sosu dopiero tuż przed podaniem. Ten prosty zabieg sprawi, że sałata pozostanie jędrna i kawałki składników nie zamienią się w bezkształtną breję.
Sezon na dynię w pełni, będzie trwał i trwał, warto zrobić sobie kilka słoiczków musu, które wykorzystać można do zup czy ciast. Pieczona, smażona, z kurczakiem i mleczkiem kokosowym na obiad, marynowana, do owsianki i drożdżowego – pycha.

Sałatka z dynią, soczewicą i kozim serem – składniki (na 2 osoby):

  • ulubiona sałata lub mix sałat
  • 100 g koziego sera
  • ok. 200 -300 g obranej dyni
  • pół puszki soczewicy
  • ziarenka z połówki owocu granatu

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub łyżeczka miodu

Obraną i pokrojoną na plastry dynię ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do rozgrzanego do 180 st piekarnika i piec ok. 10 minut. Powinna pozostać jędrna. Pokroić ją w grubą kostkę.
Sałatę ułożyć w misce, lekko przemieszać z odsączoną z płynu soczewicą, kawałkami dyni i pokruszonym kozim serem. Trochę tych składników warto pozostawić do dekoracji sałatki na wierzchu.
Składniki sosu dobrze wymieszać w dużym kubku.
Zalać nim składniki w misce, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pozostawione kawałki dyni, pokruszony ser i ziarenka granatu.

sasałatka z dynią i kozim serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)