Pasta z bakłażana i pomidorów

Pasta z bakłażana i pomidorów – cudne smarowidło do kanapek lub np. do zanurzania w niej słupków surowych czy pieczonych warzyw, świetne do podania na imprezach. Można doprawiać nią zupy czy sosy, urozmaici i podkręci smak każdego dania. Makaron z taką pastą całkowicie załatwia sprawę pysznego, robionego migiem obiadu. Albo kanapka ze zwykłym jajkiem na twardo na przykład, z łyżeczką tej pasty po środku i posypana szczypiorkiem- cymesik. Głowę daję, że będzie smakować wszystkim, nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Wszędzie tam gdzie dalibyście keczup – nada się i ta pasta.

Przepis mam od Bogusi, tej której co i rusz chodzą po głowie kulinarne wynalazki a jej bliscy mają z nią raj na ziemi. Korzystam ile wlezie, na szczęście Bogusia chętnie się dzieli wszyscy mamy z jej talentu pożytek:). To od niej mam przepis na najulubieńsze i najsmaczniejsze suszone pomidory. Lepszych nie szukajcie, bo jestem pewna, że nie znajdziecie. Mistrzostwo świata i mój najlepszy ze wszystkich słoiczkowych przetworów na zimę specjał.
Przepis na pastę z bakłażana podaję w ilościach, które kwalifikują się do zamknięcia w małych słoiczkach, tych ok. 100 ml, w porcjach do zjedzenia na raz. Pasta nie ma konserwantów, zatem po otwarciu koniecznie trzeba ją przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3- 4 dni. Do zajadania na bieżąco, bez pasteryzowania można zmniejszyć porcję o połowę lub do 1/4.

Do pasteryzowania przetworów lepiej używać nowych nakrętek, zwiększa to bezpieczeństwo dobrego przechowywania przetworów. Stare często wyginają się przy otwieraniu i nie trzymają należycie.

Pasta z bakłażana i pomidorów – składniki (na ok. 8- 10 słoiczków 100ml)  :

  • 4 duże bakłażany (razem ok. 2 kg)
  • 1 kg pomidorów
  • 4 marchewki
  • główka czosnku
  • 2 duże cebule
  • 100 g ciecierzycy lub puszka czy słoik gotowanej, gotowej ze sklepu
  • 100 g włoskich orzechów
  • kilkanaście połówek suszonych pomidorów z oleju (nie są konieczne ale będzie jeszcze pyszniej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • dwie płaskie łyżeczki chili (mniej lub więcej wg. uznania)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Pasta z bakłażana i pomidorów – przepis:

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, nie z puszki czy słoika, poprzedniego dnia zalać ją zimną wodą i zostawić w niej na 12 godzin. Odlać wodę, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać świeżą. Dodać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i gotować do miękkości. Zbierać i wyrzucać pianę z wierzchu, która powstaje podczas gotowania. Kiedy będzie miękka, przełożyć na sito do odcedzenia.
Gotową, sklepową ciecierzycę odcedzić.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Bakłażany i cebulę pokroić w plastry (ok. 2 cm), pomidory ze skórą na ćwiartki, marchewki przeciąć wzdłuż na 4 lub więcej części. Czosnek obrać ze skórki.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli warzywa nie zmieszczą się na jednej, można ułożyć je na dwóch czy trzech, jedna nad drugą i włączyć ustawienie „termoobieg” przy 180 stopniach.
Bakłażana ponakłuwać widelcem. Wszystko lekko przesmarować pędzelkiem z olejem lub oliwą z oliwek.
Piec ok. 20 – 40 minut, warzywa powinny być mocno przypieczone, prawie do czarnej skórki, takie są najbardziej aromatyczne.
Zostawić do ostudzenia, przełożyć do miski. Dodać przyprawy, ciecierzycę, jeśli używamy – suszone pomidory i wszystko zblendować. Dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać. Spróbować czy ilość przypraw jest wystarczająca, zwłaszcza soli, ew. doprawić.

Pastę przekładać wyparzonych słoiczków, do 3/4 wysokości, dać na wierzch dwie łyżki oleju lub oliwy. Zakręcić nowymi zakrętkami.
Słoiki ustawić w garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości, gotować 20 minut. Można też wstawić je do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i trzymać w nim ok. 40 minut.

pasta z bakłażana i pomidorów
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Agata
    10 września, 2019, 9:17 am

    na ile słoiczków ?

    1. Beata Królikiewicz
      10 września, 2019, 9:30 am

      ok. 10. Wiele zależy od stapnia odparowania wody z warzyw.

  2. Dominika
    11 września, 2019, 4:40 pm

    W jakiej temp piec warzywa?

    1. Beata Królikiewicz
      12 września, 2019, 8:16 am

      200 stopni.

  3. Dominika
    11 września, 2019, 4:42 pm

    Przeoczyłam, już wiem ??

  4. Hanna
    20 września, 2019, 6:47 pm

    A jak zmieścić te wszystkie warzywa na jednej blaszce? Bakłażany zajęły mi całą. Czy mogą być poukładane jakoś warstwowo?

    1. Beata Królikiewicz
      21 września, 2019, 6:50 am

      można je zmieścić na trzech, ułożonych jedna nad drugą i puścić termoobieg.

  5. Magda
    23 stycznia, 2020, 8:05 pm

    Bakłażana zblendować ze skórką czy bez?

    1. Beata Królikiewicz
      24 stycznia, 2020, 10:07 am

      Ze skórką.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)