Lekka surówka z ogórka i rzodkiewki
Lekka surówka z ogórka i rzodkiewki, wyjątkowo świeża i chrupiąca, świetny dodatek do dań obiadowych czy grillowanego mięsiwa, komponuje się z szeroką gamą potraw. Lato się kończy, to ostatnie chwile na łapanie świeżych warzyw, za chwilę adios rzodkiewko, trzeba będzie czekać do wiosny:)
Zdrowa, kremowa surówka z ogórków i rzodkiewki zamiast śmietany czy majonezu zalana jest sosem na bazie greckiego jogurtu. Zwolennicy tradycyjnych smaków mogą przygotować surówkę w klasyczny sposób używając śmietany.
Posypka z koperku i szczypiorku wieńczy miskę tej świeżej porcji chrupkości. Nic skomplikowanego, jednakowoż każdy kotlet w tym towarzystwie nabierze niedzielnego charakteru. Co myślicie?
Są dwie szkoły przygotowania mizerii, zapytajcie na spotkaniu z przyjaciółmi. Jedni solą ogórki przed zalaniem ich sosem, czekają aż te puszczą sok, odlewają płyn i dopiero zalewają wszystko sosem. Ogórki stają się bardziej wiotkie i miękkie.
Zwolennicy chrupkości nie solą ogórków, sól dodają do sosu w ostatniej chwili przed podaniem. Ogórki pozostają jędrne i chrupiące. Nie ma innego sposobu, trzeba spróbować obu sposobów by wiedzieć, który się woli. W której grupie jesteś? 🙂
Lekka surówka z ogórka i rzodkiewki – składniki (na 4 osoby):
- 1 lub dwa długie ogórki (lub 4 krótkie)
- pęczek rzodkiewki ( 5-6 sztuk)
- 200 ml jogurtu greckiego
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka miodu lub cukru
- 2 łyżeczki winnego lub jabłkowego octu
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka siekanego szczypiorku, łyżka siekanego koperku
Lekka surówka z ogórka i rzodkiewki – przepis
Ogórki obrać cienko ze skórki. W przypadku długich ogórków z cienką skórką można ją zostawić, ogórki wystarczy dobrze umyć.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w cienkie plastry.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)