Łatwy chleb z cukinią i orzechami
Łatwy chleb z cukinią i orzechami – baaaardzo smaczny, dość wilgotny, długo utrzymujący świeżość i prosty w przygotowaniu.
Do wypieku najlepiej użyć świeżych drożdży, ale i suszone (instant) się sprawdzą, ciasto po prostu rośnie na nich nieco wolniej.
Zwolennicy chlebów na zakwasie mogą kręcić nosem na uznanie tego wypieku za pełnoprawny produkt chlebowy. Jednakowoż śmiało mogę powiedzieć, że w sytuacji kiedy nie ma się dużego doświadczenia, czasu czy możliwości, ten chleb całkowicie zaspokoi nawet te wybredne kubki smakowe. Orzechowy smak genialnie łączy się z każdym serem i twarogiem, pasuje do wszystkich wędlin i różnego rodzaju past.
Kto nie ma możliwości oczekiwania na wyrośnięcie ciasta rano, niech wyrobi je wieczorem i wstawi do lodówki. Po wyjęciu trzeba odczekać z pół godziny aż ciasto nabierze temperatury pokojowej i powinno ruszyć w górę, gotowe do wypieku.
Kiedy zupełnie nie mam czasu, po wyrośnięciu ciasta w misce przelewam je do formy, wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam go na 200 stopni. Wydłuża to nieco czas pieczenia ale cały proces wypieku jest znacznie krótszy. Podobnie robię zresztą ze zwykłym, słodkim, drożdżowym ciastem. Całkiem już zapomniałam o wyrastaniu ciasta w formie przed pieczeniem, mimo to wypieki są tak samo puszyste i wilgotne jak te dwukrotnie wyrastające.
Do przygotowania tego chleba użyłam mąki pszennej typu 450, takiej samej jak do wypieku zwykłych ciast.
Niebo na Talerzu posiada zakładkę – pieczywo. Poszperaj tam, by poszukać przepisów na różnego rodzaju bułki i chleby, te na drożdżach i zakwasie.
Łatwy chleb z cukinią i orzechami – składniki (na formę keksówkę ok. 30 cm)
- 450 g mąki pszennej (typ od 450 do 650)
- 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej, niegorącej wody
- 2 łyżeczki soli
- jajko
- 250 g cukinii (najlepiej młodej, jeśli starsza – bez pestek i skóry)
- 100 g włoskich orzechów
- żółtko wymieszane z dwiema łyżkami mleka do posmarowania chleba
Łatwy chleb z cukinią i orzechami – przepis
Mąkę wsypać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć lub wsypać do niego drożdże. Posypać je dwiema łyżeczkami cukru i zalać połową szklanki wody (ok. 175ml). Lekko zamieszać to co we wgłębieniu, miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 minut w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Młodą w całości ze skórą, starą i dużą – bez nasion i skóry.
Orzechy posiekać na grube kawałki.
Kiedy drożdże w misce lekko się spienią wlać pozostałą wodę, dodać sól i jajko.
Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami haki (lub w thermomixie).
Cukinię mocno odcisnąć ręką z soku. Dodać do miski z ciastem, dorzucić większość orzechów pozostawiając dwie łyżki do posypania chleba z wierzchu. Wszystko wymieszać. Ciasto stanie się bardziej luźne i rzadkie.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut.
Formę keksową wysmarować lekko olejem lub wyłożyć zwilżonym wodą papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy.
Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać siekanymi orzechami.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta na kolejne 30 – 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na funkcji góra – dół.
Wstawić formę na środkową półkę. Piec ok. 50 minut. Gdyby orzechy mocno się rumieniły można przykryć chleb luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia na metalowej kratce.
Kroić po ostudzeniu, w krojonym na gorąco może powstać zakalec.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ciekawy pomysł, muszę spróbować
Przepis skopiowany, na pewno wypróbuję, pozdrawiam i dziękuję:)
pozdrawiam również:)
Wyglada tak, ze az pachnie … czy jest mozliwosc zamiany maki na orkiszowa ?
Próbowałabym przynajmniej pół na pół ze zwykłą.