makaron teriyaki z kurczakiem i warzywami

Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami

Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami – do przygotowania w mgnieniu oka, na dużej patelni lub w woku, z warzywami jakie zazwyczaj znajdują się w lodówce. Można je dowolnie podmieniać i komponować. A to wrzucić kilka rozdzielonych na drobne różyczek brokuła lub kalafiora, a to pokrojoną w paski paprykę w różnych kolorach, kapustę pekińską, a to groszek cukrowy albo pieczarki. Z mrożonymi mieszankami jest szybciej, odpada krojenie, jednak nie uzyska się z nimi tej samej chrupkości jaką dadzą świeże warzywa.
Makaron również do wyboru, do koloru, nada się ryżowy, sojowy, chow main, mie, udon, soba– wstążki, cienkie nitki – który lubicie.
W popularnych dyskontach co i rusz wypada jakaś dobra promocja na któryś z azjatyckich makaronów, można je kupić za  parę złotych.
Nabywam kilka lub więcej paczek, i kiedy nie mam czasu albo pomysłu na obiad zwykle serwuję jakąś spontaniczną mieszankę. Zawsze jest pysznie. Ważne by zachować kwaśno – słodko- słoną równowagę smaków. Na wierzch, do posypania dania nadadzą się solone, podprażone na patelni orzeszki ziemne, sezam, szczypiorek czy siekana kolendra. W wersji bez mięsa zamieniamy kurczaka na tofu i będzie równie pysznie.

makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami – składniki (na 3-4 osoby) :

  • makaron np. ryżowy lub sojowy, drobny lub wstążki (200 g)
  • 300 g piersi z kurczaka (dwie małe)
  • łyżka mąki pszennej
  • cebula
  • 150 g pieczarek ( ok. 5-6 sztuk), na zdjęciu – brązowe
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chili lub sproszkowana – szczypta lub więcej –  ilość wg uznania
  • pół brokuła lub kalafiora
  • pół puszki kukurydzy
  • trzy łyżki orzeszków ziemnych
  • siekana kolendra, pietruszka lub szczypiorek do posypania
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu,

sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego, syropu z agawy lub klonowego
  • 2 ząbki czosnku

Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami:

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić.
Kurczaka i paprykę pozbawiona gniazd nasiennych pokroić w cienkie paski, cebulę w cienkie półtalarki – piórka, pieczarki w plasterki, marchewkę w zapałkę – julienne.
Wok lub dużą patelnię mocno rozgrzać, dodać dwie łyżki oleju i wrzucić oprószonego mąką, solą i pieprzem kurczaka. Smażyć ok. 2 minuty mieszając, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, paprykę, małe różyczki kalafiora lub brokuła.
Kiedy lekko zmiękną (zwykle po 2- 3 minutach) dodać kukurydzę z puszki.
Składniki sosu wymieszać.
Do podsmażonych warzyw dodać makaron, smażyć wszystko minutę. Dolać sos, wszystko ponownie wymieszać.
Na osobnej, suchej, rozgrzanej mocno patelni podprażyć posiekane orzeszki ziemne. Kiedy się lekko zezłocą – posypać nimi danie.
Podawać w miseczkach, z siekaną kolendrą lub szczypiorkiem lub jeśli ktoś lubi – pietruszką.

 

makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)