Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami
Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami – do przygotowania w mgnieniu oka, na dużej patelni lub w woku, z warzywami jakie zazwyczaj znajdują się w lodówce. Można je dowolnie podmieniać i komponować. A to wrzucić kilka rozdzielonych na drobne różyczek brokuła lub kalafiora, a to pokrojoną w paski paprykę w różnych kolorach, kapustę pekińską, a to groszek cukrowy albo pieczarki. Z mrożonymi mieszankami jest szybciej, odpada krojenie, jednak nie uzyska się z nimi tej samej chrupkości jaką dadzą świeże warzywa.
Makaron również do wyboru, do koloru, nada się ryżowy, sojowy, chow main, mie, udon, soba– wstążki, cienkie nitki – który lubicie.
W popularnych dyskontach co i rusz wypada jakaś dobra promocja na któryś z azjatyckich makaronów, można je kupić za parę złotych.
Nabywam kilka lub więcej paczek, i kiedy nie mam czasu albo pomysłu na obiad zwykle serwuję jakąś spontaniczną mieszankę. Zawsze jest pysznie. Ważne by zachować kwaśno – słodko- słoną równowagę smaków. Na wierzch, do posypania dania nadadzą się solone, podprażone na patelni orzeszki ziemne, sezam, szczypiorek czy siekana kolendra. W wersji bez mięsa zamieniamy kurczaka na tofu i będzie równie pysznie.
makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami – składniki (na 3-4 osoby) :
- makaron np. ryżowy lub sojowy, drobny lub wstążki (200 g)
- 300 g piersi z kurczaka (dwie małe)
- łyżka mąki pszennej
- cebula
- 150 g pieczarek ( ok. 5-6 sztuk), na zdjęciu – brązowe
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- papryczka chili lub sproszkowana – szczypta lub więcej – ilość wg uznania
- pół brokuła lub kalafiora
- pół puszki kukurydzy
- trzy łyżki orzeszków ziemnych
- siekana kolendra, pietruszka lub szczypiorek do posypania
- 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu,
sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 3 łyżki wody
- pół łyżki startego korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego, syropu z agawy lub klonowego
- 2 ząbki czosnku
Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić.
Kurczaka i paprykę pozbawiona gniazd nasiennych pokroić w cienkie paski, cebulę w cienkie półtalarki – piórka, pieczarki w plasterki, marchewkę w zapałkę – julienne.
Wok lub dużą patelnię mocno rozgrzać, dodać dwie łyżki oleju i wrzucić oprószonego mąką, solą i pieprzem kurczaka. Smażyć ok. 2 minuty mieszając, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, paprykę, małe różyczki kalafiora lub brokuła.
Kiedy lekko zmiękną (zwykle po 2- 3 minutach) dodać kukurydzę z puszki.
Składniki sosu wymieszać.
Do podsmażonych warzyw dodać makaron, smażyć wszystko minutę. Dolać sos, wszystko ponownie wymieszać.
Na osobnej, suchej, rozgrzanej mocno patelni podprażyć posiekane orzeszki ziemne. Kiedy się lekko zezłocą – posypać nimi danie.
Podawać w miseczkach, z siekaną kolendrą lub szczypiorkiem lub jeśli ktoś lubi – pietruszką.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)